Израело-палестински мир чрез размяна на територии?

9894
Израело-палестински мир чрез размяна на територии?

Палестинското движение „Хамас” няма да приеме вариант, при който има размяна на земи с Израел, каза лидерът на организацията Халед Мешаал в интервю за телевизия “Ал Джазира”.

Той отбелязва, че първостепенна задача за „Хамас” в следващите четири години е пълното освобождаване на палестинските земи, както и освобождаването на палестинските затворници от израелските затвори.

Дилемата на президента Обама

В Сирия са преминати всички „червени линии” – от законова, морална и човешка гледна точка. Червеното се превърна в т...

Мешаал изразява още надежда за скорошно „прекратяване на политическия разкол с „Фатах” на базата на постигнатите в Кайро и Доха договорености”.

В същото време палестинският президент Махмуд Абас, на пресконференция след срещата си вчера в Рамала със сръбския президент Томислав Николич, заяви, че палестинците може да приемат малка размяна на земя като част от окончателно споразумение с Израел, но няма да го признаят като „еврейска държава”.

Катарският премиер шейх Хамад бин Джасим Ал Тани бе заявил във Вашингтон, че Арабската лига е съгласна с идеята за размяна на територии, за да се улесни мирното споразумение между палестинците и Израел.

Абас обаче подчерта, че макар палестинците да биха могли, ако се налага, да приемат малка промяна на границите, те все още настояват за палестинска държава на базата на границите от 1967 г. със столица Източен Ерусалим, съобщава БТА.

Израел: Асад използва химическо оръжие

Режимът на Башар Асад е използвал многократно химическо оръжие – най-вероятно зарин - срещу бунтовниците през последните няколк...

Вчера пък министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че палестинският конфликт не се корени в териториалния въпрос. Според Нетаняху, изтеглянето на Израел няма да донесе мир с палестинците, тъй като проблемът се крие в техния отказ да признаят еврейската държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com