Ядрените държави увеличават атомния си потенциал в нарушение на договорите

11383
Ядрените държави увеличават атомния си потенциал в нарушение на договорите

Осемте страни със собствена ядрена програма – Русия, САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Индия, Пакистан, Израел – продължават да увеличават потенциала си в тази сфера въпреки международните договорености. Такъв е изводът от доклада на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ), пише NEWSru.

Ако се разглежда ядрената заплаха от гледна точка на съответните бойни глави, то те са намалели в сравнение с миналата година. Така, ако за първата половина на 2012 г. световните запаси на атомно оръжие се оценявали на 19 000 бойни глави, то сега те са едва 17 265 (през 2011 г. са били 20 500). От тях 4400 са напълно готови за използване, от които две трети са на бойно дежурство, в състояние на бойна готовност.

19 души е броят на жертвите на торнадата в САЩ

Броят на жертвите на петте торнада, връхлетели в петък щата Оклахома и щатите от Средния Запад - Мисури и Илинойс, достигна 19 души, пр...

Съкращаването на общите запаси ядрено оръжие е станало възможно благодарение на усилията на Русия и САЩ в рамките на договора СНВ-3, отбелязват аналитиците на СИПРИ. Руснаците са се постарали особено – от 10 000 бойни глави през 2012 г. сега са останали 8500.

САЩ изостават (7700 от 8000), но това е разбираемо, тъй като Русия продължава да е лидер по този показател. Което не плаши особено американците – те отстъпват по брой ядрени бойни глави, но по отделни видове ядрено въоръжение са пред всички останали.

Неофициални държави трупат ядрено оръжие

Картината се разваля от Индия и Пакистан – страни, които не признават официално наличието на ядрено оръжие. Според данните те продължават да увеличават ядрената си мощ. Няма точни данни за количеството бойни глави, но ориентировъчните цифри са 90-110 за Пакистан и 100-120 за Индия.

Китай обвини САЩ в намеса във вътрешните работи на страната

Китай обвини САЩ, че са преднамерени в изявленията си, след като Държавният департамент на САЩ поднови поканата си към Пекин да даде ...

Сериозно – чрез нарастване на броя ядрени глави – се развива Китай. Миналата година той е разполагал с 240, а към средата на 2013-а те са се увеличили с още 10


Колкото до световните лидери в сферата на ядреното въоръжение, то Русия и САЩ, съкращавайки запасите бойни глави, не прекратяват научноизследователската работа и изпитанията в тази насока и открито заявяват за появата на ново, по-съвършено въоръжение, отбелязват в СИПРИ.

„Ядрените държави разработват нови оръжия в нарушаване на договора”, пише „Гардиън”, имайки предвид Договора за неразпространение на ядрено оръжие от 1968 г.
Експертите на СИПРИ са солидарни: „Отново виждаме, че нашите надежди, че ядрените държави действително се стремят към съкращаване на своите ядрени арсенали, са напразни. Наличието на дългосрочни програми за модернизация на ядреното оръжие в тези страни сочи, че притежаването на такова оръжие както и преди се смята за елемент на статус и показател на мощ.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com