Йълдъръм: показания на заговорници свързват Гюлен с преврата

1965
Йълдъръм: показания на заговорници свързват Гюлен с преврата

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че показания на задържани във връзка с проваления преврат от 15 юли, са показали директното участие на духовника Фетхуллах Гюлен в опита за сваляне на законната власт.

Йълдъръм също така посочи, че правителството все още не е отправило молба за екстрадирането на Гюлен, но ще го направи щом разследването приключи. Той също така допълни, че Анкара очаква Вашингтон да се съобрази с искането, намеквайки, че стратегическият съюз между двете държави може да пострада, ако това не бъде направено.

Йълдъръм призна, че опасността от нов преврат в Турция не е отминала

"Опасността от нов преврат в Турция все още не е изчезнала", това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, но и подчерта, че всички инст...

„Турция и САЩ имат приятелски и миролюбиви отношения, те са съюзници и стратегически партньори от много дълго време и ние не вярваме, че те ще застанат зад лидера на тази терористична организация“, посочи Йълдъръм в интервю за в. The Guardian.

„Разбира се, тъй като лидерът на тази терористична организация се намира в САЩ, съществуват въпросителни в умовете на хората, дали има каквото и да е било американско участие или подкрепа“, посочи още той, наблягайки на това, че Вашингтон не е замесен в преврата.

„Така че Америка от този момент трябва наистина да помисли как ще продължи да си сътрудничи с Турция“, допълни премиерът.

От своя страна държавният секретар на САЩ Джон Кери посочи, че страната ще обсъди екстрадирането на Гюлен, само ако Турция предостави надеждни доказателства за неговото участие в преврата, пише още БГНЕС.

Турция е съюзник на САЩ в НАТО и през миналата година се съгласи Вашингтон да използва базата й „Инджирлик“ за свои полети срещу цели на „Ислямска държава“.

Управление и опозиция в Турция се обявиха против опита за преврат в Турция

Турският премиер Бинали Йълдъръм и лидерът на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу днес огласиха обща декларация срещу опита за преврат...

Йълдъръм посочи, че признанията на задържани организатори, както и на членове на висшето ръководство, които са били взети за заложници, показват, че Гюлен е имал централна роля в заговора. Той също така допълни, че на началникът на генералния щаб на турската армия ген. Хулуси Акар му е било предложено дори да говори лично с Гюлен в опит да бъде убеден да води преврата.

„След като надвихме тази атака, имаше хора, които бяха задържани, хора с военни униформи, които започнаха веднага да говорят и да си признават за случилото се. Те започнаха да пеят като птици, както казваме в Турция“, допълни той.

„От първоначалните им изказвания ние разбрахме, че това е опит за преврат, който е планиран отдавна и те са предприемали съответните мерки стъпка по стъпка... Когато са отвлекли и взели за заложник началника на генералния щаб, те са му казали, че могат да се обадят на лидера на тази терористична организация, Фетхуллах Гюлен, и да уговорят телефонен разговор с него, за да може и той (Акар – бел. ред.) да се присъедини към тяхното движение“, каза още премиерът.

По отношение на мерките, предприети от Турция след предотвратяването на преврата и масовите чистки в държавните институции, армията, полицията и медиите, Йълдъръм посочи, че страната ще взима „пропорционални мерки“ срещу извършителите на метежа. „Какво трябва да направим с тях? Трябва ли да им кажем „добре, справяте се отлично, заповядайте“? Трябва ли да им кажем „не трябваше да правите така“? Това ли трябва да е нашето поведение? Какво очакват да направим хората, които критикуват нашата държава?“, попита Йълдъръм.

Според него също така основната причина превратът в страната да се провали е това, че хората са били призовани да излязат по улиците. „Ние заключихме, че това е преврат срещу нацията и решихме да призовем самата нация да припознае бъдещето и държавата си“, допълни той.

Йълдъръм: Може да преразгледаме приятелските си отношения със САЩ заради Гюлен

Турция може да преразгледа приятелските си отношения със САЩ, ако те не предадат ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който се смята з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com