Кампанията срещу сексуалните посегателства #MeToo докосна и жените на Балканите

12406
Кампанията срещу сексуалните посегателства #MeToo докосна и жените на Балканите
Снимка: iStock/Guliver

Хаштагът #MeToo беше иницииран като реакция на разкритията на редица холивудски актриси, че са били жертва на сексуални посегателства от страна на продуцента Харви Уайнстийн. Хаштагът обаче се превърна в глобална кампания против насилието срещу жени.

На Балканите инициативата не срещна особен отклик, с две изключения - Румъния и Албания.

Румъния регистрира едно от най-високите нива на насилие срещу жени в Европа. 9 от 10 румънци смятат, че насилието срещу жени е сериозен обществен проблем. Вероятно затова стотици румънски жени, но също така и мъже, се присъединиха включиха в #MeToo.

Модният дизайнер Катинка Зилахи бе една от първите, които реагира във Facebook.

"Дори не знам от къде да започна - учителят, който ме опипваше по време на урок, работниците на улицата, които правят неприлични жестове, странният тип в автобуса, който използва тълпата, за да се залепи за тялото ми или пък шефът, който се обявява за голям любовник по време на срещи и ме мачка пред екипа ми? Толкова много има за разказване... Живеем в общество със средновековен манталитет, което трудно се променя. Но не трябва да мълчим повече", написа тя.

Румънската депутатка Флорина Пресада също сподели позицията си: "Била съм обект на всякакви видове сексуално насилие в много ситуации - лични и професионални, толкова много пъти, че ми трябваше терапия, за да разбера, че вината не е била моя, не е била в това с какво съм облечена или какво казвам, и че мога отново да нося високи токчета и къси поли. В Румъния една жена бива физически нападната на всеки 30 секунди, а на всеки 4 часа жена бива изнасилена".

Особено впечатление направи и един мъжки пост - на колумниста Норберт Матей, който се извини за времената, в които е тормозел момичета като тийнейджър.

"Изблъсках я до стената и я целунах, въпреки че знаех, че е насила. Никога няма да забравя колко парализирана беше тя след като се опита няколко пъти да ме отблъсне. И започна да плаче.
Тъпакът в мен си мислеше, че е много готин. Защото баща ми ми беше казвал, че ако в даден момент на жената не й харесва, ти поемаш контрола и й показваш кой е мъжът"
.

Според Матей #MeToo не трябва да включва само жените, но и мъжете, които признават, че са били сексуални агресори.

Дебатът в Румъния се разрастна дотолкова, че полицията разпространи официална позиция, в която призовава жените, жертва на насилие, да подават сигнали срещу нападателите си.

Кампанията получи широк отзвук и в Албания, където мнозина споделиха своите преживявания.

"Прибирах се от училище. По средата на деня. Никога не бях правила секс. Непознат мъж ме сграбчи и ме блъсна в стената на една сграда. Опита се да ме изнасили. Паникьосах се, не можех да се движа, да говоря. Започна да ме докосва. За щастие, в този момент наблизо мина семейство с плачещо бебе. Той чу бебешкия плач по-силно и по-близо, уплаши се и избяга", гласи един от популярнит епостове.

И продължава: "Дълго време не можех да разкажа историята си, защото смятах, че хората ще сметнат, че вината е моя. А това е само една история. Сексуалните нападения, тормоз и насилие са много често явление".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com