Католическата църква е изправена пред нови обвинения в насилие срещу над 540 деца

1832
Католическата църква е изправена пред нови обвинения в насилие срещу над 540 деца

Най-малко 547 момчета в германско католическо хорово училище са станали жертва на физическо насилие, което потърпевшите описват като „затвор, ад или концентрационен лагер“, заяви разследващ при публикуването на доклад за един от най-тежките подобни скандали в страната.

Църковният хор на катедралата „Регенсбургер Домшпатцен“ в южната провинция Бавария, през 2010 г. беше замесен в мащабния скандал за сексуално насилие срещу деца, който обхвана Католическата църква на много други места по света. Тогава редица жертви определиха престоя си в известния по света училищен хор в град Регенбург като „най-лошото време от живота си, белязано от страх, насилие и безпомощност“, заяви адвокат Улрих Вебер, който преди две години беше натоварен от диоцеза със задачата да разследва случая.

Католическата църква вече не отхвърля разводите, съжителството без брак и изневярата

Католическата църква модернизира вижданията си за семейството. Ватикана представи днес документ, с който отменя греховете за разведени ...

Представяйки своя финален доклад за случаите на насилие в периода от 1945 г. до началото на 90-те, Вебер заяви, че е установил 67 случая на сексуално насилие и 500 случая на друг вид физическо насилие, като някои предишни певци са били жертва и на двете.

С това случаите на насилие от страна на духовенството и възпитателите в училището се удвояват в сравнение с последните данни на Вебер от 2016 г., когато той съобщи за 231 случая. Според разследващия, който заяви, че не е могъл да разговаря с всички предишни ученици, реалният брой на посегателствата срещу деца е около 700.

Според него за събитията се разбира едва сега заради „културата на мълчание“, която е целяла да предпази репутацията на известния момчешки хор. Вебер заяви също, че част от вината е и на бившия директор на хоровото училище Гьорг Ратцингер, който е и по-голям брат на предишния папа Бенедикт XVI. Като директор на хора от 1964 г. до 1994 г. Ратцингер може да бъде „обвиняван за пренебрегването и неуспяването да се намеси“ в случаите на физическо насилие. Той обаче посочи, че към момента не разполага с информация, че директорът е знаел за извършваното сексуално насилие.

По думите на Вебер насилието срещу деца е било съсредоточено в най-ниските класове на училището, но също така и в по-горните отделения. Според него до момента е установена самоличността на 49 предполагаеми извършители, но не се очаква те да бъдат изправени пред правосъдието, тъй като престъпленията им са били извършени отдавна.

Папата засегна болезнения въпрос с педофилията сред американските свещеници

Нека педофилските престъпления, извършвани от католически свещеници, да не се повтарят никога. С този призив папа Франциск се обърна къ...

Доказаните жертви на подобно насилие ще получат по 20 000 евро компенсация.

Скандалът е един от няколкото, които разтърсиха Католическата църква през последните години. Най-значимият от тях беше този в Ирландия, където свещеници признават за извършването на сексуално насилие върху над 100 деца. Няколко германски институции също бяха засегнати от скандалите, включително и елитното Йезуитско училище в Берлин, където двама свещеници системно са оказвали сексуално насилие върху деца през 70-те и 80-те години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа