Ким Чен Ун заповядал разстрела на неугодни генерали

9428
Ким Чен Ун заповядал разстрела на неугодни генерали

Държавният ръководител на Северна Корея Ким Чен Ун е обвинен в кървава чистка сред висшето военно ръководство на страната, съобщи южнокорейският вестник „Чосон Илбо", предаде БЛИЦ.
Според вестника, веднага след смъртта на Ким Чен Ир през декември, неговият син се избавил от десетки високопоставени военни, в чиято лоялност се усъмнил. Голяма част от тях били разстреляни. Според южнокорейското разузнаване чистката започнала още по време на всенародния траур.

Репресиите засегнали не само щабни офицери, но и бойни командири. Хора са осъдени на смърт за най-малки провинения. Например помощник-министър на отбраната е разстрелян, защото по време на траура видимо бил употребил алкохол от мъка по починалия вожд.

Когато вторият член на управляващата династия Ким Чен Ир дойде на власт през 1994 година, той също проведе чистка, изпращайки на смърт за най-малки нарушения на закона или проява на свободомислие. Според вестник „Чосон Илбо” методите на сегашния Ким ІІІ „са още по-варварски”.

През януари 2011 година същото издание пак съобщи за масови чистки в Северна Корея. Около 200 души са арестувани и разстреляни, в това число и приближени до заместник-председателя на Държавния комитет за отбрана О Кук Рел и премиера Чан Сон Тхек. На репресии били подложени онези партийни функционери, които можели да попречат на възкачването на Ким ІІІ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com