Китай и Румъния - най-сериозните хакери за 2012 г.

8704
Китай и Румъния - най-сериозните хакери за 2012 г.

Китай и Румъния са генерирали най-много хакерски атаки през миналата години, твърди доклад. Компютърните пирати от Поднебесната империя основно се целят към икономическа информация, докато спецовете от северната ни съседка наблягат на финансовите измами, предаде БГНЕС.

Докладът Verizons 2013 Data Breach Investigations сочи, че "месторождението" на 621 хакерски атаки е установено със сигурност. От тях 30% са родом от Китай, 28% – от Румъния, и 18 % са дошли от САЩ. Заключенията на експертите сочат, че опитите за пробив в компютърните системи, извършвани от Китай, са свързани със системи, имащи връзка с държавни структури.

Авторите на проучването, обаче са предпазливи в заключенията си. Това, че една пета от опитите за кражба на интелектуална собственост идват от Китай, може да означава две неща: че другите хакери действат по-професионално и прикриват следите си или че в световен мащаб Китай е най-активен в областта на шпионажа в електронната сфера.

Докладът е резултат от обобщените данни на 19 организации, действащи в областта на глобалната компютърна сигурност. Повечето са държавни организации, борещи се с компютърната престъпност.

През 2012 г. е имало 47 000 регистрирани инцидента в тази сфера, повечето от които са свързани със загубата на устройство или пропускане на входящ мейл, който може да представлява заплаха за базата данни на дадена организация. От тях са доказани 621 пробива в информационни масиви, 2/3 от тези атаки са с финансови мотиви. 111 са комбинирани – механично и пускане на вирус в дадена компютърна система. Други 190 са физическо проникване – чрез т. нар. скийминг устройства – на банкомати и парични автомати, при което се крадат лични данни на клиенти. При други 120 атаки, сочи докладът на Verizon, подходът е комбиниран. Следите при 19% от тези 621 прониквания водят до свързани с държавата структури, като при Китай става дума почти за 100% участие на такива играчи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com