Китай "иска мирни отношения" със САЩ

4863
Китай "иска мирни отношения" със САЩ

Китай, чиито военни разходи ще се увеличат до 100 млрд. долара през 2013 г., иска да поддържа мирни отношения със САЩ, които призова да спазват техните взаимни ангажименти по отношение на тибетския и тайванския въпрос, каза китайският външен министър Ян Дзиечь, предаде БГНЕС.

"Китай е решен да расте по мирен начин. Ние желаем САЩ да възприемат растежа на Китай по подобаващ и обективен начин и да предприемат допълнителни мерки за засилване на взаимното доверие", каза Ян Дзиечь по време на видеоконференция от Пекин с центъра за анализ Институт за мир във Вашингтон.

Бюджетът за отбрана на Китай, който е с най-голямата армия в света по отношение на числен състав, се очаква да се увеличи с 11.2% тази година и да достигне 100 млрд. долара. В началото на януари президентът на САЩ Барак Обама представи новата американска военна стратегия, която приема вече не Европа, а Азия за свой стратегически приоритет наред с Близкия изток.

"Китай приветства конструктивната роля на САЩ в стремеж към мир, стабилност и просперитет в региона и ние се надяваме, че САЩ ще вземат предвид интересите и тревогите на Китай в същия този регион", добави министър Ян. Китайският ръководител заяви, че САЩ трябва да спазват ангажиментите си по отношение на Тайван и Тибет, за да се попречи на всякакво отстъпване назад в китайско-американските отношения.

Пекин счита Тайван за своя провинция и не изключва да прибегне до сила, за да възстанови суверенитета си на острова, който се управлява отделно от 1949г. Що се отнася до тибетския въпрос, няколко американски ръководители, наскоро поискаха да се привлече вниманието към случаите на самозапалване /най-често на тибетски монаси/ в знак на протест срещу политиката на Китай.

По-късно вечерта държавният секретар на САЩ отговори на изявленията на Ян Дзиечь, като каза, че "светът желае Китай да играе роля, която да е в съответствие с новия му статут". "Разбираемо е, международната общност да иска да бъде успокоена, увеличаващата се мощ на Китай ще бъде използвана за благото на всички", добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com