Кметът на Истанбул: В парка „Гези“ няма да бъде строен мол

5226
Кметът на Истанбул: В парка „Гези“ няма да бъде строен мол

Малкият парк „Гези" в Истанбул няма да бъде превърнат в мол за пазаруване. „Ние определено не обмисляме построяването на мол там, нито пък на луксозен хотел или резиденции. Паркът може да бъде превърнат в музей или изложбен център", обяви кметът на града Кадир Топбаш, цитиран от АФП.

В истанбулския квартал Гази тази нощ отново са избухнали сблъсъци между протестиращи и полиция. Сблъсъци е имало и в Адана. Полицаите са използвали сълзотворен газ и водомети.

Турция обещала още по-строги рестрикции за превозвачите ни

Турската страна е отказала на българските превозвачи създаване на съвместна комисия, която да проучи проблемите по границите. Това каза...

В Анкара около 5000 души проведоха шествие към площад Къзълай, което започна като мирно. Част от демонстрантите обаче не се вслушаха в изискванията на полицията да не се приближават към правителствените сгради. Властите са използвали специални средства за разпръсването на тълпата, съобщи ИТАР-ТАСС.

Междувременно на истанбулския площад продължава акцията на феновете на трите най-големи футболни отбора: „Фенербахче", „Бешикташ" и „Галатасарай", които взеха решение да подкрепят протестите. На площада и прилежащите към него райони са се събрали между 20 000 и 30 000 души. Аналогична акция се проведе в Измир, където на централния площад също се събраха хиляди фенове. Демонстрациите продължават. Не се съобщава за сериозни инциденти.

От общественото движение „Платформа Таксим" заявиха, че ще продължат протестния си митинг във връзка с липсата на реакция на правителството на издигнатите изисквания. Това съобщиха представители на организацията, като напомниха, че текстът с изискванията е бил предаден по време на лична среща в Анкара с вицепремиера Бюлент Арънч на 5 юни.

„Оттогава нито едно от исканията не е изпълнено и не е направена нито една конкретна стъпка. След контактите с представителите на правителството вече не бяхме потърсени за среща. Междувременно в страната продължава полицейското насилие", казаха от движението.

Сред исканията е отменянето на всички инициативи по премахване на разположения на площад „Таксим" Културен център на името на Ататюрк. Обществеността настоява да се уволнят всички директори на управленията за сигурност, губернаторите на Истанбул, Анкара и Хатай, които носят отговорност за смъртта на трима демонстранти и за нарушение на основните демократични права на хората, протестиращи срещу премахването на парка. Платформата настоява да се забрани използването на сълзотворен газ и аналогични средства за разпръсването на демонстранти, както и да се разреши на гражданите да провеждат масови мероприятия на всяко място във всички градове на Турция.

Ердоган: Протестите да спрат веднага!

При пристигането си от Тунис на летището в Истанбул турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова към незабавно прекратяване на уличн...

Стотици в Ню Йорк подкрепиха протестите срещу Ердоган

Няколко стотин души се събраха в Манхатън, Ню Йорк за да подкрепят продължаващите девети ден протести в Турция срещу водената от премиера Реджеп Тайип Ердоган политика.

Сред лозунгите, които носеха участници в демонстрацията, беше и "Ердоган, чуй какво казва народът ти!". "Искаме да живеем в съвременна Турция, при демокрация, а не според техните желания - в старите времена", предаде АФП.

Към протестиращите се в Манхатън се присъединили групи гърци, както и членове на движението "Окупирай!".

Протестите в Турция тревожат хотелиерите

Ожесточените протести, които от седмица разтърсват Турция, са намалили резервациите в хотелите в Истанбул, но чуждестранните туристи,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com