КНДР към САЩ: Жалки сте, че ни спирате хранителните помощи

9032
КНДР към САЩ: Жалки сте, че ни спирате хранителните помощи

Северна Корея разкритикува американското решение за преустановяване на продоволствената помощ заради готвеното от нея изстрелване на ракета. Според комунистическия режим решението е равнозначно на отмяна на споразумението, предвиждащо мораториум върху дейностите му в ядрената област, предаде БГНЕС.

"Реакцията на САЩ (на проекта за извеждане на спътник) преминава границите", заяви говорител на севернокорейското министерство на външните работи, цитиран от агенция КЦТА. Това е достоен за съжаление акт, който изцяло ще анулира споразумението от 29 февруари между Северна Корея и САЩ, уточни говорителят.

Американското правителство бе наблегнало на факта, че хуманитарната и политическата сфера не са свързани, но отговаря на нашите планове да изведем спътник като обявява, че няма да спази ангажиментите си по отношение на продоволствената помощ, подчерта говорителят.

Пхенян втрещи света, като обяви на 16 март, че в периода 12-16 април ще изведе спътник с гражданско предназначение с помощта на далекобойна ракета, за да отбележи стогодишнината на основателя на КНДР Ким Ир Сен.

САЩ и техните съюзници остро разкритикуваха прикритото по този начин изстрелване на ракета като нарушение на резолюциите на ООН, забраняващи на КНДР да извършва ядрени или балистични изпитания.

Северна Корея съобщи за планираното изстрелване няколко дни след като се ангажира пред Вашингтон да спазва мораториум върху извеждането на ракети, извършването на ядрени опити и дейности по обогатяването на уран в замяна на американска продоволствена помощ. Споразумението вече изглежда нищожно, след като САЩ съобщиха, че спират доставките на помощта.

Бяхме принудени да преустановим оказването на продоволствена помощ на Северна Корея заради решението на Пхенян да изстреля ракета, заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ, отговарящ за Азия, Питър Лавой.

Споразумението изрично забранява на севернокорейците да извеждат ракети и ние им заявихме, че извеждането на спътник ще бъде изтълкувано като изстрелване на ракета, защото се използва същата технология, посочи Лавой пред американския Конгрес.

САЩ бяха поели ангажимента да доставят 240 000 тона хранителна помощ (растително олио, сухи зеленчуци и консерви) предназначени за децата и бременните жени при строг контрол, за да не бъде отклонена помощта в полза на армията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com