Македония спира антиквизацията, започва демонтаж на паметници

4527
Македония спира антиквизацията, започва демонтаж на паметници
Снимка: iStock/Guliver

Днес македонското министерство на културата официално ще обяви спиране на проекта "Скопие 2014", който бе започнат при управлението на предишния премиер Никола Груевски. Този проект стартира през 2009 година и напълно промени центъра на Скопие.

Малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността. През 2011 година там бе поставен огромният паметник на

античния пълководец Александър Македонски. Скулптурата е висока 13 метра, а самият постамент 10 метра и струваше над 10 млн. евро. Около него има още десетки други паметници - като се започне от бащата на Александър и се мине през Майка Тереза, цар Самуил, Гоце Делчев, партизански герои и се стигне до плувци и кораби в река Вардар. Над реката бяха построени и няколко нови моста, където също има десетки паметници. Проектът предвижда и поставяне на огромно "Панорамно колело" за над 15 млн. евро. Всички фасади в центъра бяха променени в барок. Правителствената сграда също бе променена в барок. Според различни изчисления "Скопие 2014" струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец, предаде БГНЕС.

Заедно с поставянето на тези стотици паметници във всички градове на страната режимът на Груевски започна усилено да пропагандира "античните корени" на населението.

Каракачанов отива на визита в Македония

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес (18 септември) ще бъде на официална визита в съседна Република Македония, съобщава БГ...

Първата съпротива срещу този проект започна още през 2011 година, когато се проведоха първите протести. В същото време гражданите започнаха да се подиграват и да иронизират плановете на режима. Примерно паметникът на Алексанъдр за хората е "Ацо". Масова подигравка предизвика и поставянето на слипове на статуята на Прометей в централния парк "Жена" в Скопие, недалеч от парламента. Веднага след това обаче около него бе поставена висока ограда, за да не обижда с голотата си жените. На другия ден Прометей вече бе сложил "гащи".

БГНЕС припомня, че при старта на проекта "Скопие 2014" сръбското списание "НИН" през май 2009 година излезе с огромен анализ за "античния произход на македонците". Във вените на днешните македонци тече поне 30 на сто кръв от античните македонци и това доказва, че те са наследници на великия пълководец Александър Велики, написа сп. "НИН", което се позова на "заключенията на швейцарския институт по генетика "Игенеа". Освен кръвта на Александър Велики в македонските вени имало още и 20 на сто от тевтонците, по 15 на сто от славяните и елините и по пет на сто от хуните и финикийците, твърдеше "НИН".

Македонското министерство на културата смята да реши проблема на няколко етапа и разглежда различни сценарии. Първо ще се започне с най-спорните паметници и тези, които са в етап на строителство.

"Незабавно трябва да спрем проектът "Скопие 2014", защото всеки ден като от кутията на Пандора изскачат кичозни паметници, скулптури, колони..., които са абсолютно ненужни и струват скъпо", каза неотдавна министърът на културата Роберт Алагьозовски и подчерта: Веднага ще извършим дезинтоксикация на македонския дух от тази псевдоидеология на този проект, който превръща страната ни в заложник на зла клетва от опасен магьосник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com