Македонските партии се пазарят за ново правителство

1074
Македонските партии се пазарят за ново правителство
Снимка: europeanwesternbalkans.com

Разговорите за съставяне на ново правителство между македонските партии продължават, но засега официално никой не е съобщил дали е постигнато споразумение. Както председателят на спечелилата изборите СДСМ Зоран Заев, така и лидерът на втората по вот ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски остават на мнение, че ще могат да си осигурят парламентарно мнозинство от 61 депутати, пише вестник "Слободен печат".

СДСМ обяви вчера, че започва сериозни преговори с председателите на политическите партии, с работните групи и членовете на партийните ръководства, за да получат нов четиригодишен пълен мандат за стабилно мнозинство в Парламента и за формиране на правителство.

Заев започва преговори за формиране на правителство

СДСМ, който спечели 46 депутатски места на парламентарните избори, започва преговори за парламентарно мнозинство и за формиране на прав...

"Говорим изключително за формиране на правителство, което да се грижи за всички граждани еднакво, без всякакви етнически предразсъдъци или национализми, за правителство, което няма дилеми по отношение на нашия общ път, наречен "Северна Македония – едно общество за всички", казват от СДСМ.

Демократическата партия на албанците заяви, че на срещата между лидера си Менду Тачи със Заев във вторник СДСМ е предложила на партията да бъде част от новата правителствена коалиция. ДПА по принцип се съгласява да бъде част от правителството, но беше постигнато съгласие да се сформират работни групи, които ще бъдат оглавявани от секретарите на двете партии, които да се споразумеят за детайлите, информира депутатът от ДПА Азем Садики в профила си във Facebook.

След кратка среща с Тачи, Заев вчера се срещна с председателите на "Демократичния съюз за интеграция" (ДСИ), Али Ахмети, "Алианса за албанците" Зиядин Села и "Алтернатива" Африм Гаши. Срещите, както съобщава TV21, се състояха далеч от погледа на обществеността, с изключение на разговора със Села, който беше в парламента. Засега СДСМ не разкрива подробности от преговорите, а само потвърди, че Заев се е срещнал с председателите тези политически формации.

Али Ахмети не се отказва от идеята албанец да е премиер на РС Македония

Лидерът на ДСИ Али Ахмети остава на позицията, че условието партията му да сформира коалиция е "албански премиер", но не всички врати...

Лидерът на ДСИ Али Ахмети каза след съставянето на парламента, че е твърде рано да се говори за очаквания и че няма нищо конкретно в преговорите за ново правителство.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви вчера, че в следващите дни те ще имат срещи с партиите, които спечелиха места за евентуално формиране на ново правителство, но подчерта, че остава на мнение, че няма да формира кабинет на всяка цена, при заплахи и изнудване, а само на базата на програмни ангажименти и визия за по-добър живот на гражданите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com