Меркел обвинява минималната работна заплата за безработицата

17964
Меркел обвинява минималната работна заплата за безработицата

Германският канцлер Ангела Меркел, която се застъпва за минимална заплата, договаряна за всеки отделен бранш, отново се изказа твърдо срещу еднаквата минимална работна заплата, предаде БГНЕС.

Меркел счита, че това е причина за безработицата в много страни в Европа. В интервю за вестник "Билд Цайтунг" германският канцлер обясни защо според нея безработицата е много по-висока в редица европейски страни в сравнение с тази в Германия. Тя счита, че това се дължи на липсата на съответствие между производителността и заплащането. В Германия безработица през март бе 6.9%, което е ниво близко до най-ниското досега от обединението през 1990 г. Меркел се противопоставя твърдо да "налаганата от политици обща минимална работна заплата".

Тя каза това във връзка със законопроект, приет в началото на март от лявата опозиция, която има мнозинство в долната камара на парламента. В Германия минималната работна заплата не е еднаква за всички. Социалните партньори обаче имат право да я фиксират по региони и по сектори в икономиката. За да се предотвратят големи отклонения при някои професии, консерваторите на Ангела Меркел искат да въведат задължителна минимална работна заплата за отраслите, в които няма фиксирана такава.

В началото на март горната камара на германския парламент /Бундесрат/ , в която влизат представителите на 16-те германски провинции, се произнесе за минимална работна заплата от 8.50 евро на час за цялата страна, което в момента не съществува в Германия. Законопроектът трябва да бъде одобрен от Бундестага /долната камара на парламента/, където мнозинство имат партиите в управляващата коалиция. Там този законопроект най-вероятно ще бъде отхвърлен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com