Местни избори се провеждат Полша

1223
Местни избори се провеждат Полша
Снимка: Pixabay

Редовни избори за органи на местно самоуправление се провеждат днес в Полша. Жителите на републиката ще изберат около 47 000 депутати за селските, градските и общинските съвети, както и 2 500 ръководители на областни администрации, председатели и кметове. Повече от 30 милиона поляци имат право на глас.

Първите предварителни резултати от изборите ще се появят в медиите веднага след затварянето на избирателните секции. Държавната избирателна комисия ще представи междинни резултати до понеделник сутринта, пише ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Нови закони

Изборите за местните власти се провеждат за първи път съгласно новото законодателство. Измененията, направени през януари 2018 г., по-специално въвеждат правило, че едно лице не може да заема длъжност повече от два последователни мандата. Периодът на тяхната работа обаче е удължен от 4 на 5 години.

Значителни нововъведения засягат работата на Държавната избирателна комисия. Бяха въведени два вида регионални избирателни комисии: единият от тях организира изборите, а вторият участва в преброяването на гласовете.

Унгария и Полша жалят правилата за евтиния труд в ЕС

Унгария и Полша заявиха, че ще обжалват пред Съда на Европейските общности трудно постигнатия миналата година компромис между страните ...

Техническите иновации включват прозрачни урни и бюлетини от една страница. На последните избори бюлетините бяха направени под формата на брошура, поради което много гласоподаватели останаха объркани и поставиха допълнителни знаци, което направи невалиден гласа им.

Избирателен цикъл

Избирателната активност на предстоящите местни избори се очаква да бъде висока. Предизборната кампания беше много активна, като водещите политици в страната, в това число министър-председателят и президента, се включиха, което значително повиши интереса на гражданите към политическия живот в страната.

Изборите за местни власти са първите в Полша за три години. След дълга почивка поляците са пред цялостен изборен цикъл: след местните избори през пролетта на 2019 г. ще се проведат избори за Европейски парламент, шест месеца по-късно - национални парламентарни избори, а след това - през 2020 г. - президентски избори.

Социологически прогнози

ЕК дава Полша на съд заради нарушения на независимостта на съдебната система

Европейската комисия съобщи днес, че дава Полша на Съда на ЕС заради нарушения на независимостта на съдебната система и че е поискала о...

Според последните проучвания на общественото мнение около 1/3 от гласоподавателите възнамеряват да подкрепят кандидатите от управляващата партия "Закон и правосъдие" (ЗиС), средно 35-40%. Вторият резултат - за опозицията, обединена под името "Гражданска коалиция" (ГК), за която около 25% от поляците ще гласуват. Независими кандидати и представители на Полската селска партия също се радват на голямо доверие.

В повечето големи градове членовете на опозицията и независимите кандидати се очаква да спечелят. В столицата двама съперници от най-големите политически сили - Патрик Яки (ЗиС) и Рафал Тшасковски (ГК) - се състезават за всеки глас. Вторият кръг на местните избори в райони и градове, където се налага, ще се проведе на 4 ноември.

Проблеми и трудности

В хода на последните местни избори през 2014 г. в Полша се стигна до сериозен скандал. Тогава Държавната избирателна комисия стартира система за електронно отчитане на гласовете, която се провали по време на първия тур. Поради срива на системата резултатите от гласуването станаха известни едва след една седмица, тъй като беше необходимо да се премине към ръчно отчитане. Много политици поискаха да анулират резултатите от изборите, вярвайки, че резултатите са фалшифицирани.

Тази година представителите на Държавната избирателна комисия се опасяват от проблеми, свързани с актуализирането на избирателния кодекс, според чието ново правило гражданите трябва да направят своя избор с помощта на знака "Х". Ръководителят на избирателната комисия Войчех Гермелински в призив към гласоподавателите призова да се внимава за това и да няма ненужни надписи върху бюлетините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа