Моралес ще пази националните паркове от засаждане с кока

4839
Моралес ще пази националните паркове от засаждане с кока

Боливийският президент Ево Моралес обяви, че ще създаде т. нар. "зелена бригада", която ще има за цел да спре експанзията на отглеждането на кока в националните паркове на страната, както е в момента, предаде БГНЕС.

"Скоро ние ще създадем първия екологичен полк, който ще има задължението да опазва националните паркове", каза президентът на Боливия в радиотелевизионно изявление по случай националния празник на страната. "Искам да отправя предупреждение" към онези, които искат да отглеждат кока в националните паркове.

Ево Моралес е първият президент от индиански произход в Боливия. Той е горд със своите антиимпериалистически позиции. Той счита, че се бори с наркотрафика "без много сътрудничество" след като американската агенция за борба с наркотиците DEA бе прогонена от страната през 2008г.

Самият той е лидер на синдикат на производители на кока и води кампания в защита на това листата кока, които са суровина за кокаин, да не се считат за дрога на международно ниво. Дъвченето и пиенето на чай от кока се практикува района от хилядолетия с терапевтична цел, срещу глада, умората и ефекта на високия релеф. Боливийското правителство заяви, че миналата година е изкоренило около 11 000 извънредно засети хектара кока.

Редактор: Яна Баярова

Боливия прибра сребърна мина от канадска компания

Боливийското правителство съобщи, че поема контрола върху две мини за сребро и индий, експлоатирани от 2007 година от филиал на кана...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com