МВФ: Социалните вълнения заплашват икономическото възстановяване на Близкия Изток

1434
МВФ: Социалните вълнения заплашват икономическото възстановяване на Близкия Изток
Снимка: Getty Images/Guliver

Международният валутен фонд предупреди, че в Близкият изток и Северна Африка може да се върнат социалните вълнения заради "крехкия" напредък на икономиките с ниски доходи.

Регионът, който включва арабските държави и Иран, отбеляза през 2020 г спад на реалния БВП с 3,2 % заради ниските цени на петрола и широкото блокиране в опит да се спре разпространението на коронавируса.

Но с бързите темпове за ваксинация, особено в богатите на нефт държави от Персийския залив, МВФ прогнозира, че ръстът на БВП тази година ще се повиши до 4,1%.

Защо бедните страни ще тъпчат на едно място години наред?

Икономическият растеж в по-бедните държави навярно ще бъде под предепидемичните очаквания за години напред. Причини за това ще бъдат го...

"Регионът преминава през възстановяване през 2021 г. От началото на годината виждаме напредък в икономическите резултати", каза Джихад Азур - директор за Близкия изток и Централна Азия в МВФ.

Но "това възстановяване не е еднакво във всички страни. То е несигурно и неравномерно поради различията във ваксинацията ... и геополитическото развитие", заяви той пред AФП.

В доклада на МВФ се посочва, че макар перспективите за икономиките - износители на петрол да се подобряват с по-високите цени на нефта, страните с ниски доходи и засегнатите от кризата стават свидетели на „крехко“ възстановяване.

Азур предупреди за "нарастване на социалните вълнения" през 2021 г., които "биха могли да се увеличат допълнително поради повтарящи се вълни от инфекция, ужасни икономически условия, висока безработица и цени на храните".

Алжир, Ирак, Ливан, Судан и други държави през последните месеци станаха свидетели на протести, в които участваха хиляди ядосани граждани, настояващи за по-добри работни места и услуги.

МВФ: Правителствата трябва да „калибрират“ разходите

След като миналата година дългът нарасна в условията на пандемия, сега правителствата трябва да се погрижат за "калибриране" на разходи...

Миналата безработицата в Близкия Изток и Северна Африка се е увеличила с 1,4 % до 11,6 %, което надхвърля нивата по време на световната финансова криза и шока в цените на петрола през 20142015 г., съобщи МВФ.

МВФ предупреди за дългосрочен риск от неравномерно възстановяване, което може да доведе до „трайно разширяване на съществуващото богатство, доходи и социални различия и в крайна сметка до по-слаб растеж и по-малко приобщаващи общества“.

Смята се, че около седем милиона души повече в региона са навлезли в крайна бедност през периода 2020-2021 г. в сравнение с предризисните прогнози, твърди МВФ.

Междувременно се прогнозира, че инфлацията в региона ще се увеличи до 12,9% през 2021 г. спрямо 10,4% през миналата година, като в някои страни ще се повишат цените на храните и енергията, преди да спадне до 8,8 % през 2022 г.

"Неравенствата се увеличават. Нискоквалифицираните, младите, жените и работниците мигранти са засегнати най-много от пандемията, както и по-малките фирми, особено тези в чувствителните към контакти сектори", се казва в доклада.

Кристалина Георгиева развя знамето на победата

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) проведе безпристрастно изслушване във връзка с публикуването през септември на...

Според международния кредитор, корпоративният сектор се е възстановил до нива преди пандемията, но по-малките фирми и тези в "чувствителните към контакти сектори" изостават.

В доклада се посочва, че 15 до 25% от фирмите може да се наложи да бъдат преструктурирани или ликвидирани.

В Ливан продължаващият спад на стойността на валутата погуби надеждите, ч сформираното миналия месец правителство може да спре икономическата криза, която Световната банка определя като една от най-лошите от средата на XIX век.

Близо 80%от населението на Ливан живее под прага на бедността.

"Фондът вече е започнал технически дискусии с властите за разработване на рамката за оказване на евентуална помощ от страна на МВФ за Ливан”, каза Азур, който е бивш ливански финансов министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа