На румънските кучета им се размина... засега

7815
На румънските кучета им се размина... засега

В Букурещ годишно по 5000 души стават жертва на бездомните кучета. Градската управа не може да се справи с проблема. Законът, който би й позволил да лови и избива кучетата, бе върнат от Конституционния съд в парламента.

Формални грешки - с този мотив текстовете на закон за залавянето и избиването на бездомни кучета бяха изпратени обратно на румънските депутатите след нададения вой от защитниците на животните. Те са против бруталното решение на проблема с бездомните кучета. Сега мнозина кметове и представители на местните власти се чудят как да действат оттук нататък, изчисляват колко приюти за бездомни кучета трябва да бъдат отворени, за да се намери място за всички. Защитниците на животните се отбраняват и наричат отхвърления закон "неморален". "Вместо да избиват кучетата, местните власти биха могли да ги стерилизират - това е много ефикасно", се заявява в декларация на организацията за защита на животните "Четири лапи".

Наследен проблем

В контекста на мащабите на проблема тази позиция звучи донякъде цинично. Бездомните кучета в Румъния са стотици хиляди, само в Букурещ техният брой е между 50 000 и 100 000. В столицата, както и в другите големи градове като Констанца изобщо няма райони без бездомни кучета.

Така за пешеходците всеки маршрут се превръща в изпитание, особено вечер и през нощта. Уличните кучета защитават територията си, нерядко нападат на глутници, но и често поотделно, ако бъдат стреснати или раздразнени. Съгласно официалната статистика през 2010-та година в Букурещ 13 220 души са били изпохапани от бездомни кучета, при това тази статистика отчита само случаите, в които след нападенията хората са поискали да бъдат ваксинирани.

Проблемът с уличните кучета е едно от тежките наследства от диктатурата на Чаушеску. Когато към края на 70-те години все повече малки вили и градинки отстъпват мястото си на панелните блокове, мнозина не се решават да вземат кучетата си със себе си, оставяйки ги просто така на улицата, където бързо се размножават.

Опитите все удрят на камък

През годините са били положени немалко усилия за справяне с проблема. Така например сегашният президент Басеску в качеството си на кмет на Букурещ между 2001 и 2003 разпорежда избиването на хиляди кучета. Но протестите на защитниците на животните, както и гражданското недоволство постоянно слагат край на подобни програми. Масовото стерилизиране също не води до очаквания успех. Единствено град Брашов се смята днес за "до голяма степен свободен от улични кучета" благодарение на последователно провежданата от 1996-та година насам политика на избивания и стерилизация.

Другаде последиците от необмислена политика спрямо бездомните кучета са наистина драматични. Така например все по-често се случва деца да бъдат нападани от глутници кучета. Миналата есен 12-годишно дете стана жертва на кучешка атака и едва оживя след тежките наранявания. За един японски бизнесмен обаче нападението от страна на бездомно куче в непосредствена близост до сградата на правителството, се оказа фатално - кучето засегнало една от артериите.

Инцидентът с японеца предизвика едни от най-бурните протести в историята на румънското правосъдие. Кучето, ухапало японеца, трябваше да бъде убито, но известната румънска юристка и защитничка на животните Паула Якоб внесе случая в съда. И кучето бе оправдано.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com