Нарасна търговският излишък на Китай спрямо САЩ, Тръмп отправи предупреждение

5498
Нарасна търговският излишък на Китай спрямо САЩ, Тръмп отправи предупреждение
Снимка: Getty Images/Guliver

Сериозен ръст на китайският износ беше регистриран през септември, като това допринасе за рекорден излишък със САЩ, показват данни на Генералната митническа администрация на страната. 

Пpoизвoдитeлитe са ycĸopили пpoдaжбитe cи в чyжбинa, зa дa избeгнaт нoвитe митa, нaлoжeни oт aдминиcтpaциятa нa американския президент Доналд Tpъмп.

САЩ спира да продава ядрени технологии на Китай

Съединените американски щати взеха решение да забранят износа на граждански атомни технологии за Китай, предаде БГНЕС, позовавайки се н...

Изнocът в дoлapoвo изpaжeниe ce пoвиши c 14.5% пpeз ceптeмвpи нa гoдишнa бaзa, дocтигaйĸи 226.7 млpд. дoлapa, oбяви митничecĸaта aдминиcтpaция, oпpoвepгaвaйĸи oчaĸвaниятa зa зaбaвянe дo 8.2%. Bнocът cъщo ce yвeличaвa c 14.3%, дocтигaйĸи 195 млpд. дoлapa.

Нарастване от 16,6% е отчетено на китайския износ в посока САЩ, при анемично повишение с 1,6% на американския експорт за Китай. Това от своя страна води до търговска дупка между двете най-големи икономики в света до рекордните в историята 34,13 млрд. долара спрямо предишния рекорд от август на стойност 31,05 млрд. долара.

За първите девет месеца на годината китайският излишък спрямо най-големия експортен пазар в лицето на САЩ се увеличи до 225,79 млрд. долара от около 196,01 млрд. долара през същия период на 2017-а година.

Това задълбочи още повече търговското напрежение между Вашингтон и Пекин и доведе до нова остра реакция от страна на американския президент Доналд Тръмп, който обаче остана уверен в ефективността на предприетите от него мерки. 

През миналия месец американската администрация наложи мита върху китайски стоки за 200 млрд. долара.  Тогава Тръмп отправи заплаха, че те да бъдат последвани от нови, ако Китай реши да предприеме ответни мерки. Въпреки това Китай отговори на предизвикателството, като наложи мита върху американски внос за 60 млрд. долара.

Оръжейните системи на САЩ могат лесно да бъдат хакнати

Някои от най-модерните американски оръжия могат лесно да бъдат хакнати, използвайки "основни инструменти", сочи доклад на правителствен...

"Тяхната икономика се сви доста значително и има още много какво да направя, ако искам“, коментира американският президент. Той обвини предходните американски президенти, че са позволили на Китай да осъществява несправедливите си търговски практики и допълни, че "с това е свършено“.

От началото на годината китайският юан се обезцени с около 6% спрямо щатския долар. 

Въпреки острата реторика обаче, Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин планират да се срещнат в рамките на форума на Г-20 в Аржентина в края на ноември, съобщи в четвъртък Wall Street Journal, позовавайки се на източници и в двете държави.

От САЩ са взели решение също така да ограничат трансферите на ядрена технология към Китай, за да "избегнат незаконното им отклоняване за военни и неразрешени цели", съобщи американското министерство на енергетиката. 

"Тези мерки за национална сигурност са плод на преразглеждането на правителствената политика, предприето поради безпокойство от усилията на Китай да се сдобие с ядрен материал, оборудване и напреднала технология от американски компании", пишат от министерството. 

"Комерсант": Отношенията Русия-САЩ са в точката на замръзването

Външнополитическите наблюдатели вече повече от десет години говорят за началото на „нова Студена война“ или за „Студе...

Преразглеждането беше предизвикано от ускорените усилия на Китай да придобие американска интелектуална собственост в ущърб на американския бизнес и американските военни интереси, посочва още ведомството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Няма да има справедлив съдебен процес": Тръмп видя сериозен проблем със съдия

САЩ: Атаката на Иран беше грандиозен провал

Джо Байдън: Искаме да предотвратим по-нататъшна ескалация в Близкия изток

След смъртта на снимачната площадка: Оръжейникът на филма отнесе ефективна присъда

Масова стрелба в Чикаго, убито е 9-годишно дете (ВИДЕО)

Австралийската полиция в Сидни: Убиецът се е насочвал към жени

Исторически процес: Доналд Тръмп се изправя пред съда в Ню Йорк

Вълна от медузи заплашва Венецуела

Джонсън: Ще предложа законопроект за помощ на Израел

Ще има ли дебат между Байдън и Тръмп? И медиите в САЩ това се питат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка