Александър Кокорин - последната перла на Русия

26597
Александър Кокорин - последната перла на Русия

Александър Кокорин е един от открояващите се играчи в руския футбол. Той е на 23 години и има две години опит в международни мачове с екипа на своята страна. Дебютът му за Русия беше през ноември 2011 г. в контрола срещу Гърция, когато селекционер на отбора беше Дик Адвокаат. Излезе на терена след почивката на мястото на Артьом Дзюба, титулярния нападател на отбора в онези дни, макар че Кокорин не е чист централен нападател. Обича да играе леко изтеглен и да захожда по лявото крило, за да може така да разгръща бързината си.

Здравко Лазаров: Белгия ще изпревари Русия в група "Н"

Русия има страхотен колектив, смята българският нападател Здравко Лазаров-Електричката, който в един етап от кариерата си премина през ...

Александър се оформя като футболист в юношеските нива на Локомотив Москва, за да стане през 2008 г. част от Динамо Москва. С Динамо Кокорин се превърна в най-младия играч, вкарал гол в историята на руската лига: на 4-и октомври 2008 г. се появява на терена след почивката срещу Сатурн, от който отборът му губи с 0:1. За по-малко от четвърт час той успява да изравни и Динамо в крайна сметка се налага с 2:1. Кокорин става най-младият голмайстор на Премиер лига на 17 години и 199 дни. Доброто му представяне с Динамо го отвежда до отбора на Русия под 21 г., с който в 17 мача отбелязва 8 гола и прави две асистенции. Решаващите му голове за Динамо също продължават и през сезон 2009-10 с негово попадение руският тим елиминира Селтик в предварителния кръг на Шампионската лига.

Лекотата, с която бележи както за своя клуб, така и за младежкия тим на Русия, му осигурява повиквателната за европейското първенство през 2012 г. в Полша и Украйна. В атаката на онзи отбор беше звездата Кержаков, с когото се засече в Динамо Москва, и Аршавин по крилото. В първия си голям турнир с екипа на сборная Кокорин дебютира още в първия мач срещу Чехия. Играе 6 минути, сменяйки Дзагоев. Но за зла участ се контузва на тренировка след това и е аут до края.

Капело: Вече съм наясно със състава за Световното

Националният селекционер на Русия Фабио Капело заяви, че вече е наясно със състава от 23-ма футболисти, които ще пътуват за Бразилия за...

Възстановен вече от контузията, той се сдобива с титулярно място в отбора на Русия за квалификационната фаза за Мондиал 2014. Има 8 мача, вкарва 4 гола и Русия се класира, изпреварвайки в групата Португалия. "Целта ми е да се подобрявам. Искам само да играя и да тренирам с пълни сили, защото все още имам много години пред себе си", каза скромно футболистът след квалификациите за световното първенство. По отношение на самия турнир заяви: "Световното в Бразилия ще е много по-емоционално за руските фенове отпреди. Ще бъде едно ново преживяване и нов опит".

По време на квалификациите за световното Кокорин бе главен герой и в няколко доста куриозни случки. Първо, през януари 2013 г. публикувани в социалните мрежи негови снимки със съотборника му Мамаев вдигнаха доста шум. На тях се вижда как двамата споделят прегърнати едно джакузи. Русия на президента Путин не прие добре това, въпреки че Кокорин не му отдаде голямо значение, отговаряйки с известен хумор и ирония: "Беше много забавно да видим как ще реагират хората на тези снимки, но мога да кажа, че всичко има обяснение. Познавам Павел от училище и двамата сме като братя. Бяхме на почивка с нашите приятелки и точно те направиха тези снимки. Имаме и техни снимки, двете в джакузито, но предпочетохме да не ги публикуваме".

Друг куриоз се случи през юли 2013 г., когато Анжи, харчейки много пари, за да изгради конкурентен в Европа отбор, плати на Динамо 19 милиона евро за Кокорин, последната руска перла. Но няколко седмици по-късно, през август, собственикът на Анжи Керимов спря кранчето на клуба и Кокорин трябваше да се върне в Динамо за същата сума.

Кержаков се закани и на корейците

Нападателят на Русия Александър Кержаков се закани на Южна Корея - първият съперник на тима на световното първенство в Бразилия. Играчъ...

През последния сезон Кокорин е изиграл 22 мача в първенството, вкарвайки 10 гола и подавайки за девет такива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Серхио Ромеро - "малкият" голям коз на Аржентина за титлата
Серхио Ромеро - "малкият" голям коз на Аржентина за титлата

Как се е развила кариерата на аржентинския национален вратар Серхио Ромеро, който спаси две от дузпите на Холандия в полуфиналния мач на Мондиал...