Нов премиер ще опита да изведе Словения от парламентарната криза

3647
Нов премиер ще опита да изведе Словения от парламентарната криза
Снимка: Wikimedia

Словенският президент Борут Пахор номинира Янез Янша, лидер на най-голямата партия в парламента, за премиер и поиска от депутатите да потвърдят номинацията, предаде Reuters.

Очаква се парламентът на одобри кандидатурата на Янша, лидер на десноцентристката Словенска демократическа партия (СДП), следващата седмица. Той ще замени левоцентристкия премиер Марян Шарец, който подаде оставка миналия месец.

Премиерът на Словения подаде оставка

Словенският премиер Марян Шарец обяви, че се оттегля след оставката на финансовия си министър от правителството, предаде АФП. Оставкат...

"В разговори с парламентарните групи аз установих, че кандидатът се ползва с подкрепата на мнозинството, и можем да очакваме неговото утвърждаване (от парламента)", каза Пахор на пресконференция.

Янша е номиниран от президента ден след като СДП се споразумя за коалиция с левоцентристката Партия на модерния център, консервативната Нова Словения и партията на пенсионерите Десус. Четирите партии заедно разполагат с 48 места в 90-местния парламент, макар че един от депутатите на Партията на модерния център каза, че няма да подкрепи правителство, водено от Янша.

Самият Янша каза на пресконференция, че неговото правителство ще се фокусира върху подобряване на неефикасната система на здравеопазване в страната, намаляване на бюрокрацията и децентрализация. Една от главните му задачи ще бъде предстоящото председателство на ЕС през втората половина на 2021 г.

61-годишният Янша беше премиер на Словения от 2004 до 2008 г. и от 2012 до 2013 г. Той е близък с унгарския премиер Виктор Орбан и призоваваше за по-стриктен граничен контрол за спиране на притока на мигранти. Неговата партия се застъпва и за въвеждане на задължителна военна служба, за да се засили армията, която в момента е съставена от професионални войници.

Словения вероятно ще влезе в сериозна политическа сила

Бившият премиер консерватор Янез Янса, близък до унгарския министър-председател Виктор Орбан, е на път да спечели предсрочните избори в...

Янша заяви, че ще трябва да се внесат промени в бюджетния план, който бе подготвен от досегашното правителство, но не бе доразвит. Съществуващият план предвижда бюджетен излишък от около 1% от брутния вътрешен продукт за тази и следващата година. Според коалиционното споразумение правителството на Янша ще повиши пенсиите и ще даде повече пари от бюджета на местните власти.

След като бъде утвърден от парламента, Янша ще има 15 дни срок да представи състава на кабинета си, който се очаква да бъде гласуван от парламента до края на март.

Шарец, който ръководеше първото правителство на малцинството в историята на Словения, подаде оставка, защото кабинетът му нямаше достатъчна подкрепа в парламента за прокарването на важни закони. Редовните парламентарни избори трябва да се състоят в средата на 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа