Нови мерки в Гърция заплашват хиляди мигранти - ще има ли нов социален проблем?

2920
Нови мерки в Гърция заплашват хиляди мигранти - ще има ли нов социален проблем?
Снимка: БГНЕС

44-годишен сириец и неговото семейство са сред хиляди бежанци, които ще загубят временните си домове, предоставени им по схемата за жилищно настаняване в Гърция, съобщи АФП.

В понеделник първите, които трябва да бъдат преместени, започнаха да заминават, като десетки напуснаха апартаменти, хотели и лагери в континенталната част на страната, съобщиха властите. Като цяло, гръцките власти планират да преместят 11 200 души, за да направят място за други търсещи убежище, които понастоящем живеят в мрачни лагери на островите, уточнява БГНЕС.

Министърът на миграцията Нотис Митарачи заяви, че процесът на преместване от жилищата е трябвало да започне през април, но се е забавил заради пандемията от COVID-19.

Семейството на Рахмун е получило срок до края на юни, за да освободи своя малък апартамент, финансиран от ЕС, в пристанището на Пирея. Но той има малко увереност, че дотогава те ще намерят алтернативно настаняване. "Рискуваме да се озовем на улицата", каза бившият таксиметров шофьор и баща на две деца пред АФП.

Гръцките власти твърдят, че жилищата трябва да бъдат осигурени за други уязвими лица, търсещи убежище на островите, много от които "спят под дървета". Това заяви Манос Логотетис, секретар на министерството за миграцията по-рано тази седмица.

Схинас: ЕС трябва да има стабилна миграционна политика

Вицепрезидентът на Европейската комисия по европейския начин на живот Маргаритис Схинас призова страните членки на ЕС да насочат вниман...

Около 100 души протестираха в Атина срещу изгонванията в понеделник, скандирайки: "Не на изгонванията".

Говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви, че администрацията прави всичко необходимо, "за да осигури плавен преход на тези, които напускат квартирата си".

Според миграционното министерство, системата за настаняване при спешни случаи, управлявана от Върховния комисариат за бежанците към ООН, е предназначена за търсещи убежище. След като получат статут на бежанци, те имат право да кандидатстват за гръцки данъчни и социални осигуровки и следователно трябва да намерят работа, посочват от министерството.

Групите за подкрепа на бежанците отбелязват, че макар това да е технически вярно, в действителност кандидатите са изправени пред непреодолими трудности, включително ксенофобия.

Страната се възстановява от дългогодишна дългова криза и работните места вече са оскъдни още преди пандемията от коронавирус, която се очаква да доведе до допълнителни уволнения. Бежанците с несигурни доходи също се сблъскват с нежелание от гръцките хазяи, когато искат да наемат квартира самостоятелно.

Огнища на коронавирус в общежитията за бежанци в Германия

Общежитията за бежанци в Германия станаха нови огнища за разпространение на SARS-CoV-2, а съобщения за масово заразяване в центровете с...

"Върховният комисариат е сериозно загрижен за хилядите признати бежанци, които се очаква да напуснат приемната система на Гърция от края на май", заяви пред АФП говорителят на Върховния комисариат за бежанците към ООН в Гърция Борис Чеширков.

"Признатите бежанци се очаква да не получават нашата помощ, но те нямат ефективен достъп до социални помощи и подкрепа", заяви той и добави, че езиковата бариера е допълнителна пречка.

Международната организация за миграция провежда отделна програма за интеграция, HELIOS, която предлага езикови курсове, помощ при търсене на работа и подкрепа за настаняване. Но в най-добрия случай схемата може да помогне само на 3500 души наведнъж.

Тъй като сега се очаква да се грижи за себе си, Рахмун казва, че месечното му обезщетение от 400 евро (440 долара) също ще бъде намалено. Семейството от Идлиб няколко пъти сменя дома си, за да се предпази от бомбардировките по време на гражданската война в Сирия, преди в крайна сметка да избяга от страната. Сега, след като "се борят за оцеляване" за пореден път през последното десетилетие, те трябва "да започнат отново от нула", каза Рахмун.

Няколко съседи в жилищния блок, където живее семейството на Рахмун, също са изправени пред подобно затруднение. От 10 семейства в сградата, на шестима им е казано, че трябва да напуснат през юни. Едно семейство от Ирак включва баща в инвалидна количка и петгодишно момиче, което се нуждае от асистирано хранене през стомашна тръба.

Коронавирусът спря мигрантите, огромен спад на наплива към Гърция

Намаление с 97% на бежанските и мигрантските вълни отчете Гърция през април, а също и намаление с 10,64% на хората, настанени в приемни...

"Имаме баща и сестра с увреждания. Как може гръцкото правителство да ни изхвърли на улицата? Това е жестокост", каза най-големият син на семейството Мустафа.

Бежанците могат да запазят квартирата си до шест месеца след получаване на защитен статут. Новото консервативно правителство на Кириакос Мицотакис намали този период до само месец. Длъжностни лица многократно са заявявали, че Гърция трябва да стане не толкова привлекателна дестинация за търсещите убежище.

"Настаняването и обезщетенията за хората, на които е предоставено убежище, ще бъдат прекъснати. От този момент нататък те ще трябва да работят за прехраната си. Това прави страната ни по-малко привлекателна дестинация за миграционни потоци", заяви през март министърът на миграцията.

Правителството има и политически съображения. Непрекъснатото присъствие на над 32 000 търсещи убежище на островите - над пет пъти по-голям от предвидения капацитет за убежища там - предизвика големи търкания с местните общности, които изискват незабавното им преместване.

През февруари операция за изграждане на нови лагери на островите Лесбос и Хиос трябваше да бъде прекратена на фона на жестоки протести. Правозащитните групи многократно критикуваха нехигиеничните и опасни условия на живот в съществуващите лагери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com