Новото правителство на Румъния открито тръгна на война с Брюксел

2650
Новото правителство на Румъния открито тръгна на война с Брюксел
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Румънското правителство поиска обяснение от Брюксел по повод предполагаемата му "намеса във функционирането на правосъдието" в страната. В писмо, изпратено до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, премиерът Виорика Дънчила иска уточнения по документ, който беше разпространен от телевизионен канал, близък до управляващата социалдемократическа партия, предаде БГНЕС.

Става дума за документ от октомври 2012 година, в който ЕС иска от тогавашния министър на правосъдието сведения по няколко дела за корупция по високите етажи срещу политически ръководители, включително премиера Адриан Нъстасе и бившия депутат и медиен магнат Дан Войкулеску, както и срещу скандалния бизнесмен Джиджи Бекали. В него имало 21 "конкретни преки изисквания" за определени наказателни дела и следствени лица по дела за корупция и служебни злоупотреби. Настоящият премиер счита, че е от основно значение за отношенията между Букурещ и Брюксел "да се изясни дали въпросният документ е автентичен", тъй като той представлява, в нейните очи, намеса във функционирането на правосъдието и разделянето на властите.

Румъния се изплъзва, но България остава под наблюдение в ЕС

След 10-годишно прилагане на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) Румъния е на път да достигне европейските стандарти по отноше...

Виорика Дънчила заявява, че е информирана от настоящия министър на правосъдието, че този тип "императивни искания" представлява повтаряща се практика от страна на Европейската комисия.

В своето писмо премиерът и бивш евродепутат иска също и вдигане на Механизма за сътрудничество и проверка, който беше въведен срещу Румъния (и България) от влизането им в ЕС през 2007 година.

В началото на март зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс призова Букурещ да не тръгва в погрешна посока със своята съдебна реформа, тъй като няколко закона, които бяха гласувани от лявото мнозинство в румънския парламент, тревожат Брюксел. Става въпрос за желанието на социалдемократите, които са наследници на румънските комунисти, да се намесят в работата на водената от Лаура Кьовеши антикорупционна прокуратура, благодарение на която много политици в Румъния бяха осъдени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com