ООН може да изпрати миротворци в Мали

9638
ООН може да изпрати миротворци в Мали

В Съвета за сигурност на ООН не изключват, че след освобождението на северно Мали от ислямистите в страната могат да бъдат разположени миротворци, предаде БГНЕС.

"Подобна идея прозвуча, но не е ставало дума за никакви срокове. СС на ООН не е давал своето съгласие", заяви пред ИТАР-ТАСС дипломатически източник от централата на световната организация.

Идеята за разполагане на миротворци беше предложена за пръв път в края на миналата година, но не намери широка подкрепа. Ситуацията се измени след неочакваното решение на Франция да изпрати свои военни на помощ на малийските власти. За две седмици френските и малийски сили постигнаха значителни успехи, изтласкаха ислямистите от множество градове в северната част на африканската държава.

Очевидно е, че след приключването на операцията френските войски ще напуснат Мали. Там трябва да бъдат разположени контингент "сини каски", които да окажат подкрепа на властите в разоръжаването на бунтовниците, а също така да наблюдават как се спазва примирието.

По данни на Ройтерс в СС на ООН се обсъжда възможността за директно преминаване към миротворческа мисия без междинен етап с разгръщане на сили на Африканския съюз и на Икономическата общност на Западна Африка.

Редактор: Десислава Ушатова

Радикален ислям пред вратите на Европа

За да си представим каква е заплахата за Европа от джихадистите в Мали, достатъчно е да погледнем картата. От околностите на малийския...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com