Още няма договорка за Северна Ирландия между Брюксел и Лондон

1090
Още няма договорка за Северна Ирландия между Брюксел и Лондон
Снимка: iStock/Guliver

Преговорите между Великобритания и Европейския съюз от късно снощи (14 октомври) не доведоха до окончателно споразумение за режима по границата между Северна Ирландия и Ирландия, съобщи отговарящият за процеса от страна на ЕС Мишел Барние, предаде БГНЕС.

В резултат от безплодните усилия и двете страни са изправени пред реалната възможност да започнат срещата на върха за развода между Великобритания и ЕС без да имат вариант на споразумение. Вариантът "твърд Brexit" изобщо не е за изключване, а това би било в ущърб и на двете страни.

Надежда за споразумение за Brexit има - на ниво "преговарящи" е постигнато известно съгласие

Има споразумение за излизането на Великобритания от Европейския съюз. С тази новина гръмна американското издание Politico, но с изрично...

"Днес разговаряхме с Доминик Рааб (бел. ред. - британският министър по въпросите на Brexit) и британския преговарящ екип. Независимо от положените усилия, редица ключови въпроси, включително границата между Северна Ирландия и Ейре, все още стоят отворени", написа Барние в Twitter. Той допълни, че ще уведоми за развитието на преговорите Европейския парламент и лидерите от ЕС, които ще се съберат в Брюксел в сряда (17 октомври) за предстоящата среща на върха.

"Днес не беше постигнато споразумение. Преди срещата на върха няма да има повече преговори", заяви за АФП източник, пожелал да остане анонимен.

Говорител на британското правителство обаче обяви, че преговарящите от Обединеното кралство и Европейския съюз "са постигнали истински прогрес в редица ключови области". Но добави, че "въпреки това има още някои нерешени спорни теми".

Постигането на споразумение за сътрудничество между Великобритания и Европейския съюз след "Брекзит" е особено важно за сигурността на Европа, заяви междувременно министърът на външните работи на Обединеното кралство Джеръми Хънт. "Тази седмица е изключително важна, както за Великобритания, така и за нашите европейски партньори. Важно е да постигнем споразумение за Brexit, което да уважава автономията на ЕС и суверенитета на Обединеното кралство. То е също така от особена важност за нашата сигурност, защото икономическите взаимоотношения са в основата на всички други партньорски връзки, включително в сферата на сигурността", подчерта Хънт.

Борис Джонсън посъветва Тереза Мей да захвърли резервния план за ирландската граница

Бившият външен министър на Великобритания и отявлен привърженик на Brexit Борис Джонсън призова британския премиер Тереза Мей да захвър...

Бившият външен министър на Обединеното кралство Борис Джонсън обаче призова за съпротива срещу "натиска", който Европейският съюз упражнява върху преговорите за Brexit. "След повече от две години безмилостен натиск от страна на ЕС е време Великобритания да започне да се съпротивлява. Европейският съюз се държи към нас с неприкрито презрение", заяви бившият първи дипломат на Обединеното кралство.

Джонсън определи като "грешка" проекта на британското правителство, съгласно който Лондон ще въведе специален граничен режим по границата с Ейре след Brexit - такъв, който отговаря на митническите правила на ЕС. Джонсън и редица други консерватори-евроскептици се застъпват т.нар. "канадски вариант" на споразумение с ЕС по подобие на СЕТА. В такъв случай Великобритания ще получи свобода да взима самостоятелни решения по въпросите на вътрешната и търговска политика, а също ще може да прекрати свободното движение на работна сила и да създаде балансиран миграционен механизъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа