Партията на Милошевич ще е балансьор на изборите

7168
Партията на Милошевич ще е балансьор на изборите
Сърбия ще проведе президентски и парламентарни избори на 6 май

Партията на покойния сръбски президент Слободан Милошевич ще играе ролята на балансьор след изборите през май и ще реши дали властта трябва да остане в прореформисткия лагер на демократите или да се измести към популистката опозиция, сочат резултати от социологическо допитване, предаде БГНЕС.

Сърбия ще проведе президентски и парламентарни избори на 6 май, като Демократическата партия на президента Борис Тадич ще се опита да засили властта си и да продължи сближаването на бившата югославска страна с ЕС. Но партията изостава в социологическите изследвания зад Сръбската прогресивна партия, чиято консервативна, популистка политика разчита на гнева на избирателите от състоянието на икономиката и корупцията.

Сръбската прогресивна партия ще получи 33,5% от гласовете на парламентарните избори, изпреварвайки Демократическата партия, която ще има подкрепа от 28,3%, показват резултатите от обществено допитване, осъществено между 14 и 22 април от института Фактор Плюс. Това означава, че и двете партии ще трябва да ухажват Сръбската социалистическа партия, ръководена някога от Милошевич, за да сформират коалиционно правителство.

Сръбската социалистическа партия е част от настоящата правителствена коалиция, ръководена от Демократическата партия на Тадич. С 11,8% от гласовете на избирателите партията вероятно ще има високи претенции при преговорите за съставяне на коалиция, като може би ще претендира дори за поста премиер в лицето на лидера на партията Ивица Дачич.

"Изглежда, че освен ако не се случи нещо необикновено като категорична победа, социалистите ще бъдат балансьори", заяви Владимир Пежич от института Фактор Плюс. Тадич и лидерът на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич са с много близки резултати в президентската надпревара и почти сигурно ще се изправят един срещу друг на втория тур на 20 май. Сръбската социалистическа партия не е съобщила официално кого ще подкрепи на втория тур, но аналитиците считат, че тя е по-вероятно да се споразумее с Демократическата партия. Лидерът на социалистите Дачич е смятан за прагматичен популист, дистанцирал партията от годините на война и изолация по времето на Милошевич и подкрепящ присъединяването към ЕС.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com