ПКК се изтегля от Турция най-рано през есента

5121
ПКК се изтегля от Турция най-рано през есента

Ръководителят на военното крило на ПКК Мурат Караилан заяви, че извеждането на бойните отряди на сепаратистите от територията на Турция може де бъде завършено не по-рано от есента, пише вестник "Радикал".

"Ние подкрепяме призива на Йоджалан са бъдат изведени нашите основни въоръжени елементи извън пределите на Турция, но за да бъде задействан този процес, са необходими съответстващите законодателни решения на правителството и парламента. По въпроса ще се сражаваме ли до края или ще бъде намерено решение на конфликта по мирен и демократичен път, ние бихме избрали мирното урегулиране",заявява Караилан.

КРП обяви официалното си примирие с Турция

Кюрдската работническа партия обяви официално и пълно примирие с Турция днес, след като намиращият се в затвора лидер на екстремистите ...

Пред два дни Караилан заяви, че Кюрдската работническа партия ще изтегли своите бойци от Турция, едва когато види конкретни мерки от Анкара след прекратяването на огъня, обявено от забранената група.

Йоджалан призова бойците на ПКК да се изтеглят от територията на Турция, но Караилан каза, че изтегляне ще започне, щом ПКК види актове на добра воля и ангажираност с дълготраен мир от страна на турското правителство.

„Чакаме тези условия да бъдат спазени”, каза той в своето обръщение.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отговори предпазливо на дългоочакваното обявление за примирие, като заяви, че Турция ще спре военните си операции срещу ПКК, ако екстремистите прекратят своите атаки.

Турция приветства призива за мир, но въпросите остават

Турция приветства призива за примирие на лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан като стъпка към мира, но все ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com