Пожарите в Европа, Близкия изток и Северна Африка през 2017 година са изгорили площ колкото Кипър

3517
Пожарите в Европа, Близкия изток и Северна Африка през 2017 година са изгорили площ колкото Кипър
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия публикува своя годишен доклад за горските пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка за 2017 година. В него се посочва, че през миналата година в горски пожари са унищожени над 1,2 милиона хектара гори и земи в Европа — повече от общата площ на Кипър. Те отнеха също живота на 127 граждани и огнеборци и причиниха икономически щети, оценявани на 10 милиарда евро, съобщиха от ЕК.

Повече от 90% от всички горски пожари са предизвикани от човешка дейност, поради което ЕС работи съвместно с държавите членки за превенцията и прави необходимото гражданите и лицата, вземащи решения, да са по-осведомени за рисковете от горски пожари. Трябва също да инвестираме много повече в управлението на горите, за да се гарантират най-добрите практики в целия ЕС. Лятото на 2018 година отново ни показа колко много работа предстои да бъде свършена по превенцията, а Европа трябва да остане начело в борбата срещу изменението на климата, добави еврокомисарят по въпросите на околната среда Кармену Вела.

Пожар горя до летището в Пловдив

Голям пожар избухна в района на "Летище Пловдив". Пламъците обхванаха около 5 декара сухи треви и храсти в охраняемата зона на летището...

Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, отговарящ за Съвместния изследователски център (СИЦ), заяви, че учените от СИЦ непрекъснато наблюдават горските пожари в Европа чрез Европейската информационна система за горските пожари. Данните от последните няколко години показват, че броят и силата на пожарите се увеличават. Гордея се, че благодарение на събирането и анализирането на тези данни СИЦ ни помага да разберем по-добре промените, а властите в държавите членки могат да подобрят готовността за предотвратяване на пожарите и борбата с тях”, допълни Наврачич.

Европа е изправена пред повече и по-сериозни пожари. В последния доклад е показана явна тенденция към удължаване на сезоните на пожари в сравнение с предходните години, като пожарите сега избухват дълго след сухите и горещи летни месеци (юли-септември). През 2017 г. най-критичните месеци са били юни и октомври, когато смъртоносни пожари се разпростряха из Португалия и Северна Испания. Средиземноморският регион остава най-засегнатата зона. Необичайно сухото лято в Централна и Северна Европа обаче наскоро благоприятства големи пожари в страни като Швеция, Германия и Полша, в които това обикновено се случва много рядко.

И накрая, през 2017 година над 25% от общата изгоряла площ се е намирала в мрежата "Натура 2000", поради което са необходими повече усилия на държавите от ЕС за възстановяването и управлението на защитените местообитания и техните екосистемни услуги, включително с оглед на предотвратяването на горските пожари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа