Полско издание: Северен поток-2 или катастрофата на външната политика на Полша

2476
Полско издание: Северен поток-2 или катастрофата на външната политика на Полша
Снимка: Getty Images/Guliver

Политиката на Полша към Северен поток-2 се оказа неуспешна. Варшава изцяло се подчини на интересите на САЩ, демонстративно заемайки антируска позиция, но беше победена и в същото време развали имиджа си, след като се скара с Русия и с Германия. Авторът Витолд Модзелевски говори в Myśl Polska за необходимостта от преосмисляне на такава външна политика.

Опитвайки се обективно да представи целите и предмета на външната политика, които полското ръководство провеждаше през последното десетилетие и половина, може да се намерят само три ключови области. Те изглеждат така: безусловно подчиняване на американските интереси (изразяващо се главно в закупуването на скъпи оръжия от САЩ); постоянни протести срещу германско-руската инвестиция в газа по дъното на Балтийско море (Северен поток-2); подчертаване на враждебното отношение към Русия, „управлявана от режима на Путин“, която действа като „агресор“ и „заплаха“. В същото време се популяризира концепцията за т. нар. Три морета, която трябваше да се превърне в един вид съюз на държави, включени и невключени в ЕС и НАТО. Идеята е любопитна, но засега й липсват не само някои конкретности, на първо място положителни отгласи от страна на потенциални участници в този проект.

По-рано, когато либералите бяха на власт, на външнополитическия фронт Варшава се занимаваше само с осигуряването на Берлин и лично на Ангела Меркел лоялността и подзчинение. Най-вероятно това беше частна инициатива, свързана с планове за политическа кариера налидера на тези либерали.

Сега виждаме срив на политиката, свързана с втората област, спомената по-горе. Северен поток 2 ще бъде завършен, никой не изслуша протестите ни, те се оказаха напълно безполезни. Самите ние сме се довели до имиджово поражение. Остава въпросът защо рискувахме авторитета на нашата страна, защото ако погледнете обективно на ситуацията, Полша нямаше никакви интереси по този въпрос и най-важното не беше считана за страна по него.

Полша критикува Германия заради „Северен поток-2”

Министърът на външните работи на Полша разкритикува остро Германия за подкрепата и за газопровода „Северен поток-2”. Герман...

Провалът на политиката спрямо Украйна не ни научи на нищо. Нашата безусловна подкрепа за ръководството на тази държава след Майдана нямаше и няма най-малко значение, а и самото това ръководство не искаше полско участие в украинските дела. Първо, ние няма какво да предложим на Украйна, и второ, нашата роля в отношенията с други държави, които се интересуват от този регион, е минимална (никой не иска да ни види там).

Някои твърдят, че полската политика е много по-изобретателна и няма нищо общо с официалната „витрина“, но уж се крие във факта, че Варшава, макар да подкрепя постмайданските власти в Киев, всъщност е допринесла за по-нататъшното разлагане на тази страна, която вече преживява икономическа, демографска и цивилизационна катастрофа. Това е в съответствие с полските интереси, тъй като получаваме приток на евтина работна ръка, без която икономиката ни не би оцеляла, а деградацията на украинската държава я прави „болен човек“ в източната част на Европа.

Следователно, силен и опасен конкурент няма да се появи в чужбина, освен това, под ръководството на антиполски политически сили. Икономическият и демографски потенциал на Украйна е много по-голям от полския, и ако тя се управляваше макар и в минимална степен ефективно, тя бързо би придобила икономически и дори политически превес.

Има избор от три варианта: Украйна, интегрирана в политическата и икономическата сфера с Русия; силна антируска държава, която се ръководи от собствените си интереси и не поставя на първо място външнополитическите цели; западнала държава, която продава активи. Предполагам, че избрахме третият. Можем ли да подозираме, че членовете на нашата политическа класа са толкова хитри? Кой знае, може би са го направили случайно.

Както се очакваше, Съединените щати се отказаха от враждебната си реторика срещу Северен поток-2, тъй като усилията им бяха напразни. Всъщност те също биха могли да направят малко, тъй като следващите санкции срещу компаниите, участващи в проекта, се оказаха неефективни и те не можеха да бъдат различни. Толкова ли са слаби Русия и Германия, че биха били сплашени от набръчканите вежди на Вашингтон? Никой не вярваше сериозно в тези приказки. Какво би могло да направи американското ръководство? Хвърляне на бомби на строителна площадка, изстрелване на ракети? В името на какво? Подобен хазарт би бил много скъп в икономически план.

Меркел ще се опита да уреди спора за изпълнението на "Северен поток 2"

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Вашингтон, за да уреди спора за изпълнението на проекта "Северен поток 2", информира ТАСС. ...

Появата на тази "тръба" застрашава ли интересите на която и да е американска фирма с влияние във Вашингтон? Ние не знаем нищо за това, но американската политика традиционно се управлява от лобирането на заинтересовани страни (това е цялата либерална демокрация).

Защо започнахме безнадеждна война на този фронт, която развали отношенията на Полша не само с Русия, но и с Германия, тоест с Европейския съюз, който действа като приложение към тази държава? Неизвестно. Сега няма смисъл да чупим копия, тъй като Вашингтон обяви поражението си в тази област.

Поражението винаги може да се превърне в успех и дори в крайна сметка да спечелите пари. Западът ни „предаде“ за пореден път, така че вече не сме длъжни да купуваме американски самолети и други скъпи играчки, благодарение на които няколко десетки милиарда злоти ще останат в портфейлите ни. Можете също така да призовете към ред американските концерни, които не искат да плащат данъци в Полша.

Време е да започнем сериозна дискусия за полската външна политика, която досега ни водеше само от поражение до поражение.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари