Попоски: Миналото не трябва да е пречка за бъдещето

6588
Попоски: Миналото не трябва да е пречка за бъдещето

Миналото не трябва да бъде пречка за развитието на бъдещите отношения. Това заяви македонският външен министър Никола Попоски, коментирайки двустранните отношения Скопие-София. Той не очаква България да попречи на македонската евроинтеграция, предаде БГНЕС.

"Убеден съм, че България няма полза от негативната си позиция спрямо Македония. Искаме коректни, открити и конструктивни отношения между нас", заяви Попоски, повтаряйки тезата си, че е вредно София да пречи на евроинтеграцията на Македония.

Едно от ключовите послания на всичките ни срещи е, че с историята трябва да се занимават историците и не бива да се позволи миналото да бъде пречка за развитие на бъдещето, категоричен е македонският външен министър.

Според Попоски, това означава взаимно зачитане на позициите и правото на самоопределение. "Също както Македония и македонците уважават България и българите, те също трябва да уважават нашите чувства и воля", заяви Попоски.

Припомняме, че през декември миналата година България заедно с Гърция, която има дългогодишен спор за името със Скопие, се произнесоха за отлагането на започването на преговори на Македония с ЕС.

Решението на София, която първа призна независимостта на Македония в началото на 1992, беше посрещнато с мощна антибългарска кампания в контролираните от правителството на Никола Груевски медии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com