Преговорите между Гърция и "тройката" бяха удължени

3357
Преговорите между Гърция и "тройката" бяха удължени

Гърция ще възобнови преговорите с международните кредитори след срещата на финансовите министри от еврозоната, насрочена за понеделник. Преговорите може да се проточат още две седмици, въпреки че и двете страни отбелязаха напредък в събота, пише вестник „Катимерини”.

Финансовият министър Янис Стурнарас се срещна с представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд в събота, като срещата продължи повече от три часа. Министърът съобщи, че разговорите ще трябва да продължат следващата седмица, тъй като все още няма окончателно споразумение по отношение на детайлите по пакета от бюджетни съкращения в размер на 13.5 милиарда евро, изисквани от кредиторите на Гърция.

Имигрантите като изкупителни жертви

Протестиращи в инвалидни колички се подиграваха и освиркаха представителите на „тройката” – ЕК, МВФ и Европейската це...

„Преговорите ще продължат, тъй като все още има някои различия по някои въпроси”, заяви Стурнарас след среща с премиера Андонис Самарас в събота. Той настоя, че различията, които трябва да се изгладят, са по-скоро фискални, отколкото политически.

„Политически решения няма да бъдат търсени, просто се водят преговори с „тройката”, заяви той, добавяйки, че представителите на международните кредитори, които са на посещение в Гърция, ще присъстват на срещата на Еврогрупата в понеделник, за да докладват за преговорите в Атина.

Гърция се надява, че след техните сведения финансовите министри от еврозоната ще потвърдят, че в преговорите е постигнат напредък. Говорейки в Рияд в събота, директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че преговорите в Атина са „много добри и продуктивни”. Еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен заяви, че преговорите са „се придвижили” и постигането на споразумение може да бъде въпрос на дни.

Стурнарас, който също ще присъства на срещата, ще очертае пакета, който предвижда бюджетни съкращения в размер на около 9 млрд. евро за следващата година и 4.5 млрд. евро за 2014 г. „Тройката” вероятно ще увери Еврогрупата, че тези мерки ще означават, че Гърция ще изчисти своя първичен дефицит през следващата година и че целта за първичен излишък от 4.5% за 2014 г. може да бъде постигната едва през 2016 г. Ако министрите не одобрят тази промяна в целите, тогава е вероятно „тройката” да се завърне в Атина с искане за допълнителни съкращения. Това ще усложни преговорите и ще отложи допълнително изплащането на следващия транш от гръцкия спасителен заем.

Гръцка фирма ще изплаща кредит 391 години

Гръцка фирма ще изплаща получен кредит в продължение на 391 години, предаде РБК. Депутатът от гръцкия парламент Георгиос Кристидис е п...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com