Противоречия Меркел-Саркози още преди първата среща на върха

4540
Противоречия Меркел-Саркози още преди първата среща на върха

Първата среща на върха на тандема Меркози /Ангела Меркел и Никола Саркози/ е водеща тема за големите европейски вестници. Меркел и Саркози се изправят пред предизвикателствата на 2012 г., пише в. "Фигаро". Но още преди срещата на върха е ясно какви ще бъдат отношенията между Берлин и Париж в идните шест месеца.

Вече се знае, че двете страни имат разногласия по данъка върху финансовите транзакции. Париж вече е готов да изиграе ролята на самотен ездач и да въведе данъка. Налогът е присърце на Меркел, но тя е притеснена, че облагането ще повлияе негативно на конкуретноспособността на финансовия център Франкфурт и затова иска консенсус по въпроса на европейско ниво.

Меркел и "икономът" й Саркози хит в YouTube

Римейк на комедийния филм "Dinner for one" от 1963 г. с участието на Саркози и Меркел стана хит в Youtube в дните около Нова година, п...

Друго различие между двамата лидери явно е мнението им за участието на частния сектор при намаляването на гръцкия дълг. Париж иска това участие да е ограничено, докато Берлин е на противоположната позиция. В навечерието на срещата на върха надеждите на лидерите на Германия и Франция за напредък по темата за данъка върху финансовите транзакции бяха попарени от двама европейски премиери, отбелязват в. "Дейли телеграф" и в. "Кориере дела сера".

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че ще наложи вето на подобен данък, пише британското издание. Италианският премиер Марио Монти би подкрепил данъка, но ако той се въведе на европейско ниво, предупреждава италианският вестник. Подобни предупреждения отправи и Асоциацията "Пари Юроплас" /Paris Europlace/, представляваща френския финансов сектор, пише в. "Фигаро".

Въвеждането само на френски данък върху транзакциите ще бъде като наказание за френския финансов сектор, посочва асоциацията. Данъкът няма да засегне само спекулативните транзкации, както твърди Париж, а ще навреди и на другите транзакции, извършвани от частните инвеститори, компаниите и институционалните инвеститори. Прилагането на подобен данък само от Франция ще увеличи още повече бремето на френските банки и компании след тежката цена, която те трябва да плащат по силата на новите разпоредби за регулиране на финансовия пазар, допълва асоциацията.

Ако данъкът върху транзакциите бъде въведен само на френска територия, той неизбежно ще доведе до делокализация на дейностите на банките, застрахователите и други финансови компании. Тази делокалицазия ще бъде в ущърб на Париж, но ще е от полза за други големи финансови центрове по света, заключава асоциацията. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com