Путин: Руската икономика се възстанови

5271
Путин: Руската икономика се възстанови
Обемът на БВП /по цени за 2008/ е достигнал в края на 2011 г. 41 трилиона 412 милиарда рубли

БВП на Русия в началото на 2012 г. надхвърли нивото от преди кризата, икономиката напълно е преодоляла последиците от спада. Това заяви руският министър-председател и новоизбран президент Владимир Путин, предаде БГНЕС.

"Както планирахме, в началото на 2012 г. руският БВП надхвърли нивата от преди кризата. Това означава, че нашата икономика напълно е преодоляла последиците от спада през 2008, 2009 и отчасти даже през 2010", каза той, правейки отчет за работата на правителството в Държавната Дума.

Обемът на БВП /по цени за 2008/ е достигнал в края на 2011 г. 41 трилиона 412 милиарда рубли, а в края на 2008 г. е възлизал на 41 трилиона 227 милиарда рубли.

По данни на министерството на икономическото развитие, за периода януари-февруари 2012 БВП на страната е нараснал с 4,3%, а за февруари - с 4,8% в сравнение със същите периоди на 2011 г.

Премиерът Путин отбеляза, че тази финансова и икономическа криза е била много по-голяма и опасна от дефолта през 1998 г.

Последната криза беше колосално предизвикателство и ако на нея не й е беше даден достоен отговор, икономиката и социалната сфера щеше да се срине, под съмнение щяха да бъдат поставени суверенитета и геополитическите позиции на Русия. Ако подобен негативен сценарий беше се реализирал, тогава идеите за модернизация на Русия щяха да бъдат погребани, подчерта Путин.

"Не се пречупихме. Показахме се като зряла, творческа и уверена нация. С огромна вътрешна жизнена сила. Искам да благодаря още веднъж на руските граждани за търпението и доверието. Убеден съм, че преодоляхме изпитанията благодарение на отговорността, социалното партньорство и гражданската солидарност", добави той.

Путин определи като главно постижение стабилизацията и нарастването на числеността на населението, което в края на 2011 г. надхвърли 143 милиона души.

"Не позволихме на кризата да прекъсне положителните демографски тенденции", каза той.

За периода 2008-2011 г. в Русия са се родили над 7 милиона деца, което е едни от най-високите показатели през последните няколко десетилетия, заяви Путин.

 

Ядрените арсенали на САЩ и Русия

Държавният департамент на САЩ обяви ядрения арсенал на страната, както и този на другата световна суперсила - Русия. САЩ разполагат с...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com