Рецесията в еврозоната е неизбежна

5698
Рецесията в еврозоната е неизбежна

Рецесията в еврозоната е неизбежна – кризата стигна до Германия. Прогнозата на Европейската комисия за растежа на германското БВП през 2013 е понижена двойно от 1,7% до 0,8%, а на европейското БВП – от 1% на 0,1%.

"До момента германската икономика беше защитена от трудностите на съседите, но последните данни показват, че тя е навлязла в зоната на кризата", заяви президентът на Европейската централна банка Марио Монти.

Имунитетът на Германия срещу кризата вече не работи, солидарен е с него и икономистът на ING Карстен Бржески. По-рано Федералната република беше подкрепена от силната търговия със страните, които не бяха в епицентъра на кризата, но със забавянето на световната икономика това вече не е достатъчно, за да се задържи над водата, коментира Бржески. Търсенето на външните пазари спада по-бързо, кризата на доверието вече удря инвестициите, констатира трупа икономически съветници на германското правителство в 476-страничния годишен доклад.

Европейската комисия вчера намали двойно прогнозата за германската икономика през 2013, понижавайки очаквания растеж на БВП от 1,7% до 0,8%. Беше понижена и прогнозата за цялата еврозона – от 1% до 0,1%. Това е символичен растеж, по-малък от статистическата грешка, коментира експерт. Това означава, че през следващата година еврозоната я очаква рецесия. По-рано имаше усещането, че през 2013 европейската икономика ще започне да се съживява, но надеждите не се оправдаха, констатира Юлия Цепляева от BNP Paribas. Чиновниците се бавят, а частните компании отдавна са понижили прогнозата за еврозоната – и това вече е заложено в очакванията на инвеститорите и котировките, отбелязва Иван Чакаров от "Ренесенс Капитал". "Вече започнахме да чувстваме насрещния вятър, както и останалите производители", признава президентът на автомобилния гигант Бе Ем Ве Норберт Райтхофер.

През следващата година рецесията ще залее Гърция, Испания, Италия, Кипър, Португалия и Словения, се посочва в прогнозата на ЕК. Страните от Северна Европа може би ще избегнат икономическия спад, но напрежението в отношенията между севера и юга на Европа ще нарасне. Нивото на безработицата ще постави нов рекорд – 11,3% през 2012 и 11,8% през 2013. Инфлацията през тази година ще надхвърли целевия ориентир на ЕЦБ от 2% и ще бъде 2,5%, а през 2013 ще се забави до 1,8%.

Европа преживява процес на икономическо преустройство, затова ни очакват "трудни времена", песимистичен е еврокомисарят Оли Рен. Този процес ще продължи няколко поколения, предупреди директорът на Бенк ъф Ингланд Мервин Кинг. "Развитите икономики и банки няма да успеят да излязат от кризата без мащабни отписвания на дългове и рекапитализация на финансовия сектор, много инвестиции ще бъдат обявени за губещи", коментира той. Дълговата криза ще нараства, прогнозира ЕК: нивото на държавен дълг в еврозоната ще се увеличи от 88,8% до 94,3% от БВП през 2014. Рекордьор ще бъде Гърция /176,7% от БВП през 2012 и 188% от БВП през 2013-2014/, на второ място – Италия /26,5% от БВП в 2012 /. През тази година държавният дълг ще превиши БВП в Португалия и Ирландия. Белгия ще се закове на границата от 99,9% от БВП, но през следващата и тя ще прескочи бариерата от 100%.

Но германският канцлер Ангела Меркел е решително настроена: "Всички решени до момента въпроси за антикризисните мерки трябва да бъдат приключени на срещата на високо ниво в ЕС през декември". Тя заяви, че ще принуди колегите си да приемат амбициозна "пътна карта" за създаването на единен монетарен съюз, който трябва да се осъществи до 2-3 години. Вече е подписан договор за създаването на общ банков регулатор, предстои да се подпише споразумение за фискална реформа на еврозоната и за преразпределяне на пълномощията по контрола над бюджетите на страните между ЕК и националните министерства на финансите.

Ведомости / БГНЕС

Европейската икономика тръгва нагоре през 2013 г.

Краткосрочните перспективи пред икономиката на ЕС сочат, че тя остава уязвима, но се очаква постепенно завръщане към растеж на БВП през...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com