Референдумът за конституция в Египет ще е на два етапа

4993
Референдумът за конституция в Египет ще е на два етапа

Спорният референдум за конституцията в Египет ще се проведе на две различни дати, съобщи египетската държавна телевизия, предаде БГНЕС.

Централната избирателна комисия на Египет обяви, че гласуването първоначално планирано само за 15 декември, ще се проведе в събота и седмица по-късно на 22 декември.

Провеждането на всенародния референдум по проекта за конституция беше отложено от планираното за 8-11 декември гласуване заради последните събития в Кайро.

От края на ноември в Египет почти без прекъсване има многохилядни протести срещу разширяването на правомощията на президента Мохамед Мурси, който по-специално забрани обжалването в съда на неговите укази и разпореждания. Според него това е необходимо, за да бъде възстановена демокрацията, а връщането към реално разделение на властите щяло да стане след приемането на конституцията.

В същото време основният опозиционен блок в Египет заяви, че ще участва в срещата по-късно днес, свикана от влиятелното военно ръководство, която има за цел разрешаване на политическата криза в страната, предаде АФП.

Египетският президент е дал разширени правомощия на армията

Египетският президент Мохамед Мурси е дал на армията правомощия да арестува цивилни граждани, като е издал нареждане за „сътрудни...

„Националният фронт за спасение взе решение да участва в срещата, след като обсъди поканата, отправена от страна на армията”, посочи на пресконференция говорителят на опозиционната коалиция Халед Дауд.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com