Русия опипва почвата в Либия

4561
Русия опипва почвата в Либия
Снимка: Getty Images/Guliver

Окуражена от успеха си в Сирия, Русия обръща поглед към изпадналата в хаос Либия, оказвайки подкрепа за местен военен диктатор, чиито сили се противопоставят на международно признатото правителство в страната, коментира БГНЕС.

Според експерти Москва се опитва да си спечели стабилна позиция в северноафриканската държава, подпомагайки маршал Халифа Хафтар, разположен в източните части на страната и един от най-влиятелните фигури в нея след свалянето на Муамар Кадафи.

Маккейн отново зове за санкции против Путин

Американският сенатор републиканец Джон Маккейн заяви, че в отношенията с Русия страната му трябва да се върне към принципа „мир ...

Русия култивира Хафтар като свой съюзник, като през последната година военният командир е направил няколко посещения в Москва.

Зараждащият се съюз не би могъл да бъде по-очевиден, след като руски самолетоносач – веднага след приключването на двумесечната си мисия край сирийските брегове в подкрепа на президента Башар Асад – посрещна на борда си Хафтар по-рано този месец.

„Адмирал Кузнецов“ хвърли котва край бреговете на източнолибийския град Торбук, за да качи Хафтар. Там той се срещна с руски офицери и говори чрез видеовръзка с руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

„Москва очевидно опипва почвата що се отнася до накланянето на политическия и военен баланс към Източна Либия“, казва Итън Чорин – бивш американски дипломат от Триполи и настоящ изпълнителен директор на консултантската фирма Perim Associates. По думите му Москва се опитва да „наложи влияние в южното и източното Средиземноморие и да увеличи въздействието си върху либийските петролни и газови източници“.

103-ма мигранти се удавиха край либийския бряг

При преобръщане на голяма надуваема лодка край либийския бряг са загинали 103 души, а четирима са спасени, предаде италианската агенция...

Хафтар служи в армията на Кадафи, но по-късно се обръща срещу дългогодишния либийски лидер и прекарва години в изгнание в САЩ. Той се връща в Либия и изиграва ключова роля в силите, които свалят Кадафи по време на подкрепяните от НАТО бунтове през 2011 г. Последвалите оттогава години са белязани от вълнения между противникови формации борещи се за власт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com