Саудитска Арабия: Бунтът на принцесата

54120
Саудитска Арабия: Бунтът на принцесата
Басма не се притеснява да критикува кралството

Басма Бинт Сауд е истинска принцеса. Тя е най-малкото от 115-те деца на бившия саудитски крал Сауд. За разлика от послушните момичета в кралския двор обаче тя не мълчи и отправя остри критики към кралството.

Преди пет години принцеса Басма Бинт Сауд Бин Абдул Азис, както е цялото й име, се развежда и напуска резиденцията в Джида, град в западната част на Саудитска Арабия. Оттогава тя живее в Лондон заедно с петте си деца. Там 47-годишната принцеса е собственик на верига ресторанти, но работи и като журналистка. В последно време тя често дава интервюта за британски и ливански медии, в които говори за положението в родината си. В тях Басма не се притеснява да критикува кралството.

Неспокоен дух

Крайностите на еко-маниаците

Боклукът се разделя, колата се зарежда с био-гориво, месо не се яде - дали германците не прекаляват с екологичните си напъни? И дали ...

"Аз продължавам да съм послушна гражданка и винаги съм на страната на кралската фамилия", подчертава принцеса Басма Абдул Азис. Тя обаче не си затваря очите пред несправедливостите. "В кралството има 15 хиляди принцове и принцеси. 2 хиляди мултимилионери от тях държат цялата власт и цялото богатство в свои ръце. Този, който не иска да изгуби всичко, не би могъл да каже нито дума срещу тези хора. Останалите 13 хиляди нямат равностойна позиция", казва тя.

Басма насочва критиката си не само срещу краля. На мушката попада и цяло едно съсловие от губернатори, администратори и плутократи. Те поддържат живота на една "корумпирана, непроницаема система", която обрича на бедност половината от жителите на богатата страна. "Беден ли си и откраднеш, на третия път ти режат ръката. Ако си богат, никой няма да каже нищо", гласи една от най-провокативните констатации на принцесата.

Що се отнася до положението на жените, според Басма, доста странно е, че Западът се вълнува най-вече от забраната за шофиране. Много по-важни са други неща. "Защо не се борим за правото на една жена да се оплаче, ако е подложена на домашно насилие? Ако такива жени се обърнат за помощ към съответните институции, там им се казва: "Вървете си у дома при вашите бащи, съпрузи и братя". Така те отново биват пребивани и затваряни. Никакъв закон, никаква полиция не защитава тези жени", казва принцесата.

Какво най-много я тревожи?

Какво ни чака след 40 години?

Какво ни чака след 40 години? Неудържими климатични драми, смъртоносно мръсен въздух и недостиг на вода - ако се вярва на доклад на О...

Басма Бинт Сауд Бин Абдул Азис е израснала в Бейрут, където е посещавала католическо училище. Заради ливанската гражданска война семейството й се мести във Великобритания. Басма завършва колеж в Оксфорд, а след това следва две години в Швейцария. По време на едно студентско пътуване през 1980-та тя посещава Китай. Коментарът й след пътуването бил: "Китай ми се стори като Луната. А Саудитска Арабия в случая е Марс".

В Саудитското кралство днес й пречи най-много нетолерантността, която е просмукана в цялото общество и която бива насърчавана от религиозната полиция Мутава. Тази Комисия за защита на добродетелите и за превенция на порока е създадена навремето от нейния баща като нейната главна задача е била да се бори срещу лихварството. "Сега обаче вездесъщата Мутава набива в главите на хората фалшиви идеи и поражда у младите психически заболявания като фанатизъм, каквито в нашата страна не е имало никога", казва принцеса Басма.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com