Северна Корея се нуждае от помощ заради сушата

3455
Северна Корея се нуждае от помощ заради сушата
Снимка: Gettyimages.com

Продължителното засушаване в Северна Корея, което стана най-силното от 2001 година насам, нанесе сериозни щети на селското стопанство на страната и тя се нуждае от помощта на международната общност.

Това се казва в публикуван в четвъртък доклад на Организация по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН, подготвен съвместно с Европейската комисия. По данни на ФАО и ЕК пострадали са основни култури, сред които оризът, царевицата, картофите, соята. Първата реколта през тази година е с 30% по-малко от миналогодишната, а недостига води до глад сред населението, отбелязва ТАСС.

Близо 32 млн. души в Южна Африка са застрашени от недостиг на храна заради сушата

Около 32 милиона души в южната част на Африка са изправени пред глад. Причината е огромната суша, усилена от метеорологичния феномен ...

"Необходима е незабавна намеса за оказване на подкрепа на пострадалите фермери и предотвратяване на нежелателния преход на най-уязвимите групи към режим на адаптация, който представлява двойно съкращаване на ежедневната дажба", заявява представител на ФАО в Китай и Северна Корея Винсент Мартин. Според него е от решаващо значение

фермерите още сега да получат подходящата помощ, включително оборудване за напояване и селскостопанска техника, пише още БГНЕС.

От ООН редовно вдигат тревога по повод хуманитарната ситуация в Северна Корея, която се намира под режим на безпрецедентни санкции в отговор на нежеланието на управляващите да се откажат от разработването на ядрено оръжие и развитие на ракетната програма. По данни на ООН 70% от населението на страната, т.е около 18 милиона души се сблъскват с недостиг на хранителни продукти.

Една четвърт от жителите на страната нямат необходимия достъп до услуги в областта на здравеопазването, една пета изпитва недостиг на честа вода и е лишена от нормални санитарни условия. Стихийните бедствия, които връхлитат редовно страната допълнително усложняват ситуацията.

Невиждана суша мори Източното Средиземноморие

Районът на Източното Средиземноморие, включващ Сирия, Кипър, Палестина, Ливан, Йордания, Израел и Турция, преживява най-лошата суша пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com