Сезмичният риск в района на Фукушима е нараснал

3366
Сезмичният риск в района на Фукушима е нараснал

Сеизмичният риск в АЕЦ "Фукушима -1" в Япония е нараснал след земетресението и опустошилото района цунами на 11 март 2011 г., оповести Европейският съюз по геонауки със седалище в Мюнхен, Германия, предаде Франс прес.

Земетресението на 11 март 2011 г. и последвалото цунами са създали разлом близо до АЕЦ "Фукушима -1", сочат резултатите от изследване. Участвалите в него учени препоръчаха на японските власти да засилят мерките за сигурност предвид евентуални земетресения в района, се казва в комюника на съюза.

"Фукушима" избухва пак?

Един от реакторите на АЕЦ "Фукушима", които пострадаха при голямото земетресение и цунами миналата пролет, отново дава поводи за трево...

"Има няколко активни разлома в района на АЕЦ "Фукушима-1", заяви ръководителят на изследването проф. Дапън Чжао от университета Тохоку.

Получените резултати показват съществуване на сходни структурни аномалии в този район и в района на град Иваки, където на 11 април 2011 г. бе регистрирано земетресение, което е като копие на онова на 11 март същата година. Възможно е трус, сходен с този в Иваки, да разлюлее района на АЕЦ "Фукушима-1"."

Учени от университета на Токио прецениха, че рискът от земетресение с магнитуд над 7 в района на японската столица през следващите 4 години е 70-процентен поради увеличаването на сеизмичната активност след 11 март м.г. Резултатите от изследването са публикувани в Solid Earth. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com