Швейцария призова за реформа на Шенген

3264
Швейцария призова за реформа на Шенген
Снимка: iStock/Guliver

Швейцария смята, че Европа трябва по-добре да координира действията си относно политиката към мигрантите и предоставянето на убежище, а не да се ограничава единствено до мерки за контрол на външните граници на Евросъюза и Шенгенската зона, заяви министърът на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга, цитиран от БГНЕС.

Сомаруга е направила това заявление по време на неформална среща на министрите на вътрешните работи на ЕС в Инсбрук, на която са били поканени и колегите им от страните извън Евросъюза, включени в Шенген.

Швейцария затяга правилата за хазарта

Швейцарските гласоподаватели одобриха блокирането на базираните в чужбина сайтове за залагания в референдум във връзка с нов закон за х...

В алпийската страна са на мнение, че „европейските държави не бива да се задоволяват единствено с мерки за справяне с миграционния натиск по своите граници, а са длъжни да създадат обща система за предоставяне на убежище и разпределение на отговорностите“.

Сомаруга подчерта, че именно сега, когато „ситуацията е спокойна“ и броят на молбите за убежище е намалял значително, е моментът за създаване не „устойчива система за предоставяне на убежище, която да е готова „да отговори на предизвикателствата при едно усилване на миграционния натиск“.

Вътрешният министър на Швейцария е изразила своето удивление от факта, че европейските страни „обсъждат едни и същи мерки, каквито са обсъждали и през 2011 година, по време на „Арабската пролет“, или през 2015 година, когато бежанците влизаха в ЕС през балканския маршрут“.

Според Берн, обсъжданата в Инсбрук стратегия за създаване на центрове за мигранти вън от границите на Шенген, където мигрантите да подават молбите си за убежище, поражда множество „юридически и политически въпроси“.

Посланици от Швейцария ще посетят Столипиново

Седем дипломатически представители на Швейцария ще посетят пловдивския квартал Столипиново на 14 март, за да се запознаят на място с ро...

Сомаруга е предложила на колегите си да „насочат енергията си към провеждане на необходимите реформи на системата за предоставяне на убежище вътре в Европа.“ Според нея, по този начин „натискът към държавите на външните граници на Шенгенското пространство ще бъде облекчен, а лицата, които действително се нуждаят от защита ще я получат“.

Срещата на върха на ЕС на 29 юни прие решение за детайлно проучване на въпроса за изграждане на филтрационни центрове за мигранти в държави извън ЕС, където мигрантите да изчакват разглеждането на молбите си за убежище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа