Сръбският президент Николич се отказа от президентската надпревара

1334
Сръбският президент Николич се отказа от президентската надпревара

Сръбският президент Томислав Николич окончателно се отказа да се бори за президентския пост. Това съобщи радио-телевизионната компания РТС. „Томислав Николич се отказа да издигне кандидатурата си“, се казва в съобщението.

Новината бе разпространена след срещата на Томислав Николич с премиера Александар Вучич, посветена на предстоящите президентски избори в Сърбия.

Двамата окачествиха текущото си сътрудничество като важно, значимо и успешно за Сърбия и се съгласиха да работят в тясно сътрудничество в бъдеще.

Николич най-вероятно няма да се кандидатира за втори президентски мандат

Сръбският президент Томислав Николич най-вероятно няма да се кандидатира за втори президентски мандат, научи радио Б92 от източници от ...

Срещата се проведе след открития политически конфликт между двамата от последните седмици по повод претендентите за президентските избори

Николич и Вучич обсъдиха политическата ситуация и сигурността в страната и региона.

Президентът и премиерът са напълно съгласни, че Сърбия е изправена пред сериозни предизвикателства и изкушения, на които е необходимо да се осигурява съвместен отговор на държавното ръководство. Единството на всички държавни служители в решаването на регионалните проблеми и избягването на най-широк мащаб на кризата са приоритетни задачи и президент Николич и премиерът Вучич, "се казва в изявлението.

Президентът и премиерът се споразумели също относно мерките и действията, свързани с делото на БиХ срещу Сърбия за геноцид, както и върху защитата на сръбските национални интереси относно предложението за членство на Косово в ЮНЕСКО и Съвета на Европа.

Помирителна предизборна среща между президента и премиера на Сърбия

Сръбският президент Томислав Николич и премиерът Александар Вучич проведоха среща, посветена на предстоящите президентски избори в Сърб...

По-рано днес бе съобщено, че сръбският президент Томислав Николич най-вероятно няма да се кандидатира за втори президентски мандат, съобщи радио Б92 от източници от неговото обкръжение.

От обкръжението на Томислав Николич разкриха още, че последните дни е имало контакти между двамата, на които се чули „примирителни тонове“.

Двамата висши държавни и съпартийци в Сърбия влязоха във война последните седмици заради предстоящите през април президентски избори, чиято точна дата обаче още не е определена. Сръбската прогресивна партия (СПП) предпочете Александар Вучич за свой кандидат за сметка на действащия държавен глава, който загуби влиянието си в партията, макар да бе неин основател и лидер до избирането му за президент преди 5 години. Тогава Вучич бе негов заместник и дясната му ръка. Миналата седмица Николич най-неочаквано заяви, че не се отказва от втори мандат, което разбуни политическите страсти в западната ни съседка. Ходът му обаче не получи обществена подкрепа.

Другите основни кандидати за президентсикя пост са националистът Воислав Шешел и либералът Вук Йеремич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com