Свързват убийството на малтийската журналистка с разследване за търговия с либийски нефт

3234
Свързват убийството на малтийската журналистка с разследване за търговия с либийски нефт
Снимка: Getty Images/Guliver

Следователите предполагат, че убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция може да е свързано с нейни разследвания за контрабандата на гориво от Либия за Европа, съобщи новинарският канал РАИ нюз 24, като се позова на източници в правоприлагащите органи на Италия.

Медията напомня, че миналата седмица по заповед на прокуратурата в сицилианския град Катания бяха арестувани и поставени под домашен арест девет души – либийци, италианци, свързани с мафията, и двама малтийци, единият от които е бившият защитник от националния отбор по футбол Дарън Дебоно, който се смята за организатор на незаконната мрежа.

Взривената журналистка в Малта: Където погледнете, има мошеници

Преди два дни Малта, а и цяла Европа, беше потресена от новината за смъртта на изключително популярната малтийска журналистка Дафне Кар...

По изпитана схема, по договорка с местни полеви командири от либийски находища се краде гориво, доставя се с катери до танкери, а след това още веднъж се прехвърля преди да стигне бреговете на Малта.

След това нефтът заминава за италиански пристанища и нефтопреработвателни предприятия. Накрая горивото се продава в Италия и други европейски страни. Италианските следователи са установили 80 хиляди тона гориво на обща стойност 30 млн. евро.

Галиция, която се занимаваше с разследване на офшорни сметки като проучваше Панамските досиета, многократно е писала за незаконната търговия с либийски нефт през Малта, където напоследък бяха убити няколко души, свързани, според нея, с този бизнес.

Журналистката загина на 16 октомври при взрив под колата й. В разследването на престъплението участва и американското ФБР.

Асандж дава награда от хиляди евро за информация за убийство на журналист

Създателят на WikiLeaks Джулиан Асанж предлага 20 000 евро награда в замяна на информация, която би могла да помогне за разкриването на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа