Съдът на ЕС: Полша е нарушила европейските стандарти за качеството на въздуха

1072
Съдът на ЕС: Полша е нарушила европейските стандарти за качеството на въздуха
Снимка: Getty Images/Guliver

Съдът на Европейския съюз реши, че Полша не е успяла да спази европейските стандарти за качеството на въздуха.

През април 2017 г. България бе осъдена по подобни обвинения. Именно Полша и България са две от страните, които поискаха дерогация на решението на ЕК относно емисионните нива от топлоелектрическите централи (ТЕЦ).

Полша смята да строи свой газопровод

Полските власти смятат да осъществят проект за свой собствен балтийски газопровод Baltic Pipe - в пика на спора за "Северен поток &nda...

Според директива на ЕС от 2008 г. държавите членки трябва да намалят замърсяването на въздуха, за да предпазят здравето на хората. По налични оценки над 400 000 европейци умират преждевременно всяка година заради лошо качество на въздуха, което предизвиква заболявания като астма, сърдечни заболявания и рак на белите дробове.

Припомняме, че през декември 2015 г. Европейската комисия даде Полша на съд заради бавния ѝ отговор в решаването на проблема с лошото качество на въздуха, причина за което е масовото използване на дърва за огрев в домовете.

Според съда определените норми за регулиране на замърсителите на въздуха са били "постоянно превишавани". Въздухът в страната съдържа твърде много фини прахови частици PM10, които могат да навредят на здравето, ако бъдат вдишвани.

Съдът приема, че в никой от приетите от Полша планове за качеството на въздуха както на национално, така и на регионално равнище, не се посочва изрично, че те трябва да позволят да се ограничат превишаванията на пределно допустимите стойности за възможно най кратък период, каквото е изискването. "При това положение и като се вземе предвид, че първите три твърдения за нарушения са уважени, следва че транспонирането на директивата в полското право не би могло да осигури ефективно цялостното прилагане на тази директива", пише още в решението му.

ЕП отстрани зам.-председател, нарекъл колега "сътрудник на нацисти"

За първи път евродепутатите отстраниха зам.-председател Европейския парламент заради обида на колежка. С 447 гласа "за" и 196 "против"...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа