Сърбия готова да пусне Косово в ООН

7094

За първи път Сърбия даде сигнали, че е възможно да оттегли несъгласието си с приемането на Косово за член на ООН. Сръбският премиер Ивица Дачич каза, че Белград търси "всеобхватно решение" с бившата си южна провинция, което може да включва и разговори за място на Косово в световната организация, предаде БГНЕС.

Откакто Косово едностранно обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г., новата държава беше призната от над 90 държави, вкл. САЩ и 22 членки на ЕС. Прищина винаги е подчертавала, че една от големите й цели е пълноправно членство в ООН. Разчитайки на подкрепата на Русия, която блокира това с правото си на вето в Съвета за сигурност, Белград досега винаги е твърдял, че няма да допусне Косово в ООН.

Дачич за първи път даде знак, че позицията на Сърбия може да се промени. "Можем да се съгласим на всичко", казал пред репортери сръбският премиер. "Търсим всеобхватно решение, но за да бъде постигнато то, нещо трябва да бъде дадено", допълнил Дачич.

В четвъртък в Брюксел е поредният кръг от преговорите между Белград и Прищина в Брюксел с посредничеството на ЕС. В неделя след 12-часови дебати сръбският парламент прие резолюция, с която поиска широка автономия за сръбското малцинство в Косово. В замяна Белград е готов да признае най-накрая юрисдикцията на Прищина върху цялата територия на Косово, вкл. населените предимно със сърби северни райони на областта. Нормализирането на отношенията Белград-Прищина е ключово изискване към Сърбия за евентуалното й приемане за член на ЕС.

"Те (Косово – бел. ред.) ни оказват натиск посредством ЕС и ние няма да ги допуснем в ООН. И какво - така години ще си правим напук?", каза Дачич. Пак в неделя именно премиерът подчерта, че суверенитетът на Сърбия над Косово вече не съществува. Все пак Белград все така не признава Косово за независима и самостоятелна държава.

Редактор: Десислава Ушатова

Тачи: Няма да има преговори за статута и територията на Косово

В навечерието на срещата на 17 януари в Брюксел между премиерите на Косово и Сърбия, Прищина обяви дневния си ред за разговорите, преда...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com