Състоя се историческа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун

3913
Състоя се историческа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун
Снимка: Getty Images/Guliver

Състоя се историческа среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Те се срещнаха в демилитаризираната зона, разделяща Корейския полуостров, съобщава БГНЕС. След като двамата лидери се здрависаха на границата, Тръмп премина на територията на Северна Корея. Така той се превърна в първия действащ държавен глава на САЩ, който стъпва на територията на КНДР. Това е и „символичен дипломатически спектакъл“ от страна на американския президент, коментираха анализатори.

След кратък престой на севернокорейска територия Ким и Тръмп се запътиха обратно към южнокорейската страна, ангажирани в разговор. Към тях се присъедини и южнокорейският президент Мун Дже Ин. „Това е велик ден за света и е истинска чест за мен да бъда тук“, заяви Тръмп. Той добави: “Наистина велики неща се случват“. Пред медиите американският президент заяви, че ще отправи покана към севернокорейския лидер за среща в Белия дом. „Изключително горд съм, че можах да прекося линията, разделяща Северна и Южна Корея“, сподели Тръмп пред севернокорейския лидер.

Прости ли Тръмп на Huawei?

Месец и половина след като наложи тежки ограничения на китайския технологичен гигант Huawei, президентът на САЩ Доналд Тръмп загов...

От своя страна Ким Чен Ун заяви, че неговите „прекрасни“ взаимоотношения с американския президент Доналд Тръмп ще позволят на двете държави да преодолеят трудностите в преговорите за ядреното разоръжаване. БГНЕС припомня, че срещата между двамата лидери беше организирана съвсем „набързо“ след пост на Тръмп в социалната мрежа „Туитър“, с който отправи покана към Ким Чен Ун. Срещата идва на фона на застоя в преговорите по ядреното разоръжаване на Пхенян, които се провалиха и при втората среща на Тръмп с Ким през февруари във Виетнам.

Тръмп направи обиколка в района на границата между Северна и Южна Корея, придружаван от южнокорейския президент Мун Дже Ин. Очаква се американският президент да проведе кратък разговор със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, което ще е третата им среща лице в лице след историческите срещи на върха в Сингапур и Ханой за последните две години. „Имаше страхотно напрежение в този район преди срещата ни с лидера Ким в Сингапур“, заяви Тръмп, докато разглеждаше един от наблюдателните постове на границата. „След първата ни среща цялата опасност премина… Всичко се нареди, както винаги става“, допълни държавният глава на САЩ, преди да се отправи на среща с разположените в района американски военни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com