Тръмп и Ердоган си обещаха да решават проблемите между страните си

2160
Тръмп и Ердоган си обещаха да решават проблемите между страните си
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Ердоган се уговориха по време на телефонен разговор да предприемат усилия за урегулиране на проблемите, които се отразяват на отношенията между двете страни. Това стана ясно в четвъртък от съобщение на пресслужбата на Белия дом.

Президентът Тръмп разговаря днес с президента Ердоган, за да потвърди важността на здравите отношения между САЩ и Турция, съюзници в НАТО и стратегически партньори, както и да обменят мнения за развитието на ситуацията в региона. Двамата лидери се задължиха да продължат усилията, насочени към укрепване на сътрудничеството в противопоставянето на споделяните стратегически предизвикателства и за урегулиране на тези проблеми, които се отразяват на двустранните отношения", се отбелязва в разпространеното заявление.

Ердоган се готви да превземе и последната турска независима медийна компания

Турската компания Doğan Holding официално потвърди, че е започнала преговори за продажба на медийния си пакет на Demirören Ho...

Белият дом не уточнява за какви проблеми става дума и не споменава действията на Анкара в сирийския район Африн, които, както неведнъж са подчертавали САЩ, предизвикват тревога там.

Припомняме, че преди дни турският президент Реджеп Ердоган призова САЩ да престанат „да мамят“ Турция и да започнат сътрудничество, след като Вашингтон каза, че е загрижен поради турската военна офанзива срещу град Африн в Сирия.

Обичайно хапливият коментар на Ердоган беше направен, след като държавният департамент алармира за съдбата на цивилното население и грабежите след превземането на Африн, който дотогава беше контролиран от кюрдска милиция. „Ако сме стратегически партньори, вие трябва да ни уважавате и трябва да работите с нас“, заяви Ердоган по отношение на натовския си съюзник в обръщение към депутатите от неговата партия в парламента. Той каза, че САЩ са извършили " измама" по отношение Турция чрез въоръжаване на милицията на кюрдските „Отреди за защита на народа“ (ОЗН), които контролираха района на Африн.

Турските войски, подкрепящи подкрепяните от Анкара бойци от сирийската опозиция, превзеха град Африн по време на мълниеносно нападение в неделя, като ОЗН изтеглиха силите си до голяма степен без бой.

Адвокатът на Тръмп за руската намеса подаде оставка, президентът не го слушал

Адвокатът на американския президент Доналд Тръмп за разследването на специалния прокурор на руската намеса в американските президентски...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com