Тръмп отрече глобализма и получи подкрепа донякъде от Русия

2438
Тръмп отрече глобализма и получи подкрепа донякъде от Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Светът трябва да се откаже от глобализма. Това е позицията, която Доналд Тръмп застъпи в своята реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Тръмп призова и други големи държави, не само САЩ, да отхвърлят глобализацията и да заложат на патриотизма, което беше посрещнато със смях от делегатите в ООН, коментира британският вестник The Guardian, цитиран от Агенция "Фокус".

Ердоган напусна демонстративно залата на ООН по време на речта на Тръмп

Турският президент Тайип Ердоган напусна официалната зала на Общото събрание на ООН, когато американския президент Доналд Тръмп започна...

В хода на бомбастичното обръщение Тръмп изтъкна постиженията на своето президентство, нахвърли се върху враговете си - най-вече Иран и се противопостави на мултилатерализма в неговия духовен дом - Общото събрание на ООН.

"Америка се управлява от американци. Ние отхвърляме идеологията на глобализма и прегръщаме доктрината на патриотизма", каза американският президент. Той призова държавите да се съсредоточат върху собствените си национални интереси. "Навсякъде по света отговорните народи трябва да се защитават срещу заплахи за суверенитета не само от глобалното управление, но и от други форми на принуда и господство", е тезата му.

В един от най-забележителните моменти в историята на годишната среща на върха на ООН залата избухна в спонтанен смях след твърдението на Тръмп, че "за по-малко от две години администрацията ми е постигнала повече от почти всяка администрация в историята на нашата страна". Явно изненадан, Тръмп каза: "Не очаквах тази реакция, но това е добре."

Тонът и темата на речта на Тръмп бяха в пряко противоречие с лидерите, които го предхождаха и го последваха на подиума. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че "демократичните принципи са под обсада". "Светът е по-свързан, но обществата стават все по-фрагментирани. Предизвикателствата растат навън, докато много хора се обръщат навътре. Мултилатерализмът е подложен на огън точно когато имаме нужда от него най-много", заяви Гутериш.

В ООН се присмяха на хвалбите на Тръмп за успехите му (ВИДЕО)

В речта си пред Общото събрание на ООН днес президентът на САЩ Доналд Тръмп изтъкна успехите на страната, постигнати по време на досега...

Очаквано или не, но думите на Тръмп бяха внимателно анализирани в Русия. "Речта на Доналд Тръмп в ООН отразява цялата двойственост на личното му положение и настоящата роля на САЩ в света. Несъмнените икономически успехи на Тръмп се изравняват с най-силната агитация срещу него в Щатите и на Запад като цяло. В същото време, причината за атаки срещу Тръмп е на повърхността - това са неговите възгледи за глобализацията, вярност към които той потвърдени в речта си пред Общото събрание на ООН", написа руското издание "Взгляд".

Руската медия е категорична: "Американски и европейски медии представят Тръмп като некомпетентен ексцентричен, който се държи по света като слон в стъкларски магазин, мразен от повечето от собствения си народ, а дори и случайно попаднал в президентството, което, освен това,във всеки един момент може да загуби поради импийчмънт. Това е виртуалната реалност, в която мнозина вярват, включително и в залата на Общото събрание на ООН. Затова те се смеят на Тръмп. Въпреки че всъщност Тръмп каза абсолютната истина:
"Пазарът на акции се увеличава, безработицата пада. Увеличихме сигурността на нашите граници, започнахме да изграждаме стена на границата. Скоро нашата военна индустрия ще стане по-мощна от всякога."

Същевременно обаче "Взгляд" пише и, че позициите на САЩ като световен хегемон са "безвъзвратно загубени" заради Тръмп и че с нагнетяването на темата "Иран" той цели да възвърне влиянието на САЩ в региона, че американските позиции в Близкия изток са много обтегнати заради "безумната политика" на Белия дом, че отношенията с Европа са повече от обтегнати, а след "неуспеха" да бъде изолирана Русия, вече има сближаване между Вашингтон и Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка