Тръмп полудя в Twitter и нападна Макрон заради идеята ЕС да има своя армия

3338
Тръмп полудя в Twitter и нападна Макрон заради идеята ЕС да има своя армия
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп изключително ясно показа, че ще брани доктрината за световно превъзходство на САЩ, след като в серия от публикации в любимия си Twitter атакува френския си колега Еманюел Макрон. Причина за недоволството на Тръмп е инициативата да бъде създадена единна европейска армия, като основен двигател е точно Макрон.

Тръмп директно почва с подигравките към Макрон, припомняйки стария анекдот, че през Първата и Световната война задача номер едно на френските войници е да учат немски език. Платете за НАТО или недейте, настоява американският президент, визирайки договорката да бъдат плащани 2% от БВП за Алианса, но Тръмп всъщност предложи процентът да стане 4 на сто.

Следва нова порция нападки – че САЩ налага ниски мита на френските вина, а Франция не прави същото, защото не можела да си продава вината на вътрешния си пазар. „Проблемът е, че Еманюел има много нисък рейтинг – 26%, и безработица от 10%. Иска да смени темата”, пише Тръмп и завършва пак с ирония: „Да направим Франция велика!”, след като преди това уточнява, че Франция е една от най-националистическите държави.

Бурята от туитове принуди и други официални лица в управлението на САЩ да вземат отношение. НАТО е главната сила за поддържането на отбранителната способност на Европейския съюз, заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис.

Идеята за обща европейска армия остава само на хартия

Обща европейска армия няма да има. Ще останат въоръжените сили на европейските държави и националните парламенти сами ще решават в какв...

Журналисти попитаха Матис дали подкрепя създаването на собствени въоръжени сили от Европейския съюз. „Разглеждаме НАТО като крайъгълен камък за защитата на Европа. Ще подкрепим всички усилия на страните за изпълнение на по-голямата част от техните ангажименти“, каза ръководителят на Пентагона.

САЩ са против отслабването на НАТО и смятат, че действията на техните съюзници не трябва да са насочени срещу Северноатлантическия алианс. Това заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт, коментирайки идеята за създаването на единна армия на Европейския съюз.

"Това, което мога да ви кажа: държавният секретар Майк Помпео се срещна през почивните дни в Париж с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Те проведоха продуктивни разговори и обсъдиха сътрудничеството на САЩ и Франция в разрешаването на глобалните предизвикателства в областта на безопасността, включително и въпроса как да се засили НАТО", подчерта Науърт, която беше помолена да коментира изказванията на президента Доналд Тръмп във връзка с инициативата на френския лидер Еманюел Макрон, че ЕС трябва да създаде собствена армия.

"Това е, което е важно за Алианса, за правителството на САЩ и останалите. Смятаме, че всякакви действия на съюзниците не трябва да се предприемат в разрез с действията на НАТО – устойчива структура, която се подкрепя от САЩ и много други. И ние не желаем да го отслабим", подчерта говорителката на Държавния департамент.

На 6 ноември френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа трябва да създаде собствени единни въоръжени сили. Той също така изрази мнението, че Европейският съюз трябва да се защитава от Китай, Русия и САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка