Тръмп продължава да счита, че изчезването на саудитски журналист не е причина да спре оръжейната търговия с Рияд

1100
Тръмп продължава да счита, че изчезването на саудитски журналист не е причина да спре оръжейната търговия с Рияд
Снимка: Getty Images/Guliver

Скандалът с изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги продължава да се разраства, но все още явно не е достатъчно голям, за да накара американския президент Доналд Тръмп да спре оръжейните доставки за Саудитска Арабия. Съгласно все по-вероятни хипотези, режимът в Саудитска Арабия е наредил убийството на Хашоги, като това най-вероятно е станало в саудитското консулство в Истанбул.

Тръмп обаче изрази увереност, че в случай, че Вашингтон откаже да продава на Саудитска Арабия въоръжение, то Рияд ще го закупи от Русия или от Китай. В интервю за телевизия Fox Business американският държавен глава отбеляза, че чува призивите за отмяна на продажбата на оръжия за Саудитска Арабия, които звучат в страната, заради изчезването на Хашоги. Според Тръмп обаче ако Вашингтон се откаже от оръжейните сделки, то саудитските власти ще купят аналогична техника от "Русия или от Китай".

Саудитският консул в Истанбул напусна Турция

Генералният консул на Саудитска Арабия в Истанбул Мохамад ал-Отайби е напуснал Турция в посока Рияд във вторник, според дипломатически ...

Освен това, Тръмп призова да не се избързва с обвиненията към Рияд във връзка с изчезването на Хашоги. "Смятам, че първо трябва да изясним какво точно се е случило. Отново имаме "вие сте виновни до доказване на невинност". Това не ми харесва. Това вече го наблюдавахме със съдия Кавано, а той, доколкото разбирам, от начало до край беше невинен", подчерта Тръмп пред АП.

По-рано президентът на САЩ написа в Twitter, че е провел разговор със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който е обещал да разшири разследването за изчезването на Хашоги. По заръка на Тръмп държавният секретар Майкъл Помпео пристигна в Рияд, където обсъди ситуацията. След Саудитска Арабия той ще отпътува за Турция.

Междувременно The New York Times, с когото Тръмп е постоянно във война, публикува материал, според който заподозрените за изчезването на Хашоги са свързани Мохамед бин Салман. Единият от заподозрените, които според турските власти са съпричастни към изчезването на Хашоги, е съпровождал принца при негови посещения в Париж и Мадрид. Той се забелязва и на снимки от визити на Мохамед бин Салман в Хюстън, Бостън и в щабквартирата на ООН по-рано тази година, пише още в публикацията. Според източници на изданието други трима от заподозрените са свързани със службите за сигурност, които охраняват принца. Петият е съдебен лекар, назначен на висок пост в Министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия, което също сочи близки отношения със саудитското кралско семейство.

CNN пък съобщи, че Хашоги е бил убит в консулството на Саудитска Арабия, след което тялото му е било разчленено и изнесено от сградата. Информацията е на неназован турски източник.

Помпео призова за прозрачно разследване на изчезването на саудитския журналист

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео натисна лидерите на Саудитска Арабия във вторник да ускорят „прозрачното“ разследван...

Хашоги за последно е видян на 2-ри октомври да влиза в саудитското консулство в Истанбул, за да оформи документи, необходими, за сключване на брак със своята турска годеница. От посолството на Саудитска Арабия в САЩ опровергаха твърденията за убийството на изчезналия журналист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка