Турция съди генерали за преврата от 1980 г.

5859
Турция съди генерали за преврата от 1980 г.

Стотици граждани се събраха пред съда в Анкара и скандираха искания за бързи присъди в процеса срещу двама генерали, които са били в основата на кървавия военен преврат от 1980 г., предаде БГНЕС.

Прокуратурата пледира да получат доживотни присъди Кенан Еврен (95 г.) и Тахсин Шахинкая (87 г.). Двамата и още трима генерали, вече покойници, взеха властта на 12 септември 1980 г.

Процесът е в момент на непрекъснато напрежение между военните и управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието, по време на чието управление започнаха няколко дела срещу недосегаемите навремето висши военни, извършили четири преврата в историята на съвременна Турция. Само в единия от процесите са обвинени стотици: високопоставени военни, адвокати, учени и журналисти, че подтиквали към бунт срещу ПСР, която управлява в Турция от 2002 г. При друг процес трима бивши генерали получиха по 20 г. затвор, а десетки офицери бяха осъдени на различни срокове зад решетките.

Привържениците на ислямистите приветстват тези съдебни процеси, но противниците им ги определят като лов на вещици, целящ сплашване на опозицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com