Турция забрани и наргилето

7348
Турция забрани и наргилето

Вековна традиция с дълбоки корени в културата на Турция вече е забранена в страната: хората повече няма да могат да пушат наргиле на обществени места, предаде БГНЕС.

Мярката е част от новите правила на ислямско-консервативното турско правителство с цел да се намали тютюнопушенето.

Според правителствен декрет, публикуван в държавен вестник, занапред е забранено да се пуши наргиле и водна лула, а нарушителите ги заплашва глоба.

През 2009 г. правителството в Анкара се зае с тютюнопушенето, като го забрани във всички публични места – барове, ресторанти и кафенета. Наргилето бе забранено за непълнолетни под 18 г.

Кафенетата обаче продължиха да предлагат наргиле с плодови смеси, без или с тютюн, предизвиквайки гнева на санитарните власти, според които да се пуши по този начин е опасно - щом има горене, консуматорът вдишва токсични продукти.

Наргилето е било много популярно в турската империя. Но след установяването на републиката през 1923 г. и с идването на цигарите, използването му значително бе ограничено. Последните години обаче наргилето отново се върна на мода в големите градове.

Специалистите предупреждават, че с плодовите аромати, които отделя наргилето, почитателите му често забравят, че пушат тютюн и че той вреди. И тъй като се пуши по-продължително от цигарата, то е още по-вредно.

Редактор: Десислава Ушатова

Анкара налива пари в турски Холивуд

Турция ще налива пари в създаването на аналог на американския Холивуд и на индийския Боливуд , съобщава в. "Хюриет". Министерството н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com